Мітинги під Верховною Радою: на Грушевського стоять намети, які поліція обіцяє не зносити

07:42, 18.10.2017
Мітинги під Верховною Радою: на Грушевського стоять намети, які поліція обіцяє не зносити

Намети на Грушевського (Mustafa Nayyem)

По вулиці Грушевського у Києві поблизу Верховної Ради протестувальники встановили понад 10 наметів, у яких постійно перебуватимуть мітингувальники. Біля наметів розгорнули польову кухню, хоча площа перед Верховною Радою вночі була порожньою.

О 22:20 17 жовтня між екс-добровольцями батальйону Донбас та поліцією знову виникли невиликі сутички, бо поліція почала прибирати паркан, що розділяв сторони. Знову почалася штовханина, бо прибирання паркану могло означати підготовну до штурму, але правоохоронці пояснили, що паркан прибрали для комфорту.

Народний депутат Мустафа Наєм о 02:30 18 жовтня написав, що майдан під Радою спорожнів, та опублікував фото наметів.




Голова Національної поліції Сергій Князєв та Генеральний прокурор України Юрій Луценко майже одночасно заявили, що намети зносить не будуть, інформує "Громадське".

Під час брифінгу очільник Нацполіції України Сергій Князєв заявив, що правоохоронці діятимуть в рамках правового поля і не планують "жодних радикальних дій для розгону наметового містечка".

"Заходи, які були здійснені Національною поліцією (під будівлею парламенту — ред.), тільки для забезпечення безпеки громадян... В усі дні, коли відбуватимуться акції на Площі Конституції, такі заходи будуть здійснюватись", — сказав він.

На запитання журналістів, чи буде відбуватись "зачищення" урядового кварталу, зокрема проїжджої частини вулиць, де встановлені намети, Князєв сказав: "Будь яких радикальних заходів із зачищення, звільнення чи інших дій ми не плануємо... Законність розміщення наметів розглядається, в першу чергу, міською адміністрацією, і тільки після цього ми можемо застосовувати якісь заходи".

Генеральний прокурор Юрій Луценко також заявив, що "ніякого зносу наметів не буде", попри те, що охорона правопорядку на мітингах не відноситься до повноважень ГПУ.

За його словами, посилені заходи безпеки пояснюються тим, що "була інформація про зберігання зброї членами незаконних формувань, що є серед мітингуючих".

"Але для уникнення провокацій та для безпеки самих мітингуючих вхід в зону мітингу буде здійснюватися через рамки металошукачів", — додав він.