У Празі пікетували резиденцію Земана через його заяву про Крим

16:58, 18.10.2017
У Празі пікетували резиденцію Земана через його заяву про Крим

Демонстрація на підтримку України під входом до резиденції Земана - Празького граду.

Мирна демонстрація проти позиції президента Чехії Мілоша Земана щодо незаконно анексованого Криму відбулася перед входом до його резиденції - Празького граду у вівторок ввечері.

 

Про це повідомляє Radio.cz у середу.

 

Демонстранти тримали плакати з гаслом "Чеська Республіка - це не Земан", оформленим у вигляді хештегу #czechrepublicisnotzeman.

 

Повідомляється, що цей флешмоб був запущений кілька днів тому молодим музикантом Іржі Барешем після виступу президента Чехії у ПАРЄ, в ході якого Мілош Земан заявив, що "анексію Криму слід вважати доконаним фактом".

 

Після цього чеські користувачі соцмереж стали викладати в Інтернет свої фотографії з хештегом, дистанціюючись від позиції президента та висловлюючи підтримку Україні, якій Земан запропонувати заплатити компенсацію «грошима, нафтою чи газом» за Крим.

 

Зазначається, що акція 17 жовтня також пройшла під гаслом "Панове, ми йдемо", розміщеним під портретами Земана та колишнього міністра фінансів Андрея Бабіша.

 

Як повідомляла «УМ», під час виступу в Страсбурзі президент Чехії запропонував заплатити Україні та узаконити анексію Криму. Президент Чехії визнав незаконність анексії Криму, але заявив, що питання вирішене: "Крим – це анексія, без сумніву. Та це завершена справа (fait accompli)".

 

Він також заявив, що настав час зняти санкції з РФ. Заяви Земана не зустріли обурення представників ПАРЄ, які отримали право на виступ за його присутності.

 

Прем’єр-міністр Чехії Богуслав Соботка заявив, що висловлювання президента не відповідають зовнішній політиці чеського уряду.