За кілька днів до заяви про намір балотуватися у президенти РФ Собчак зустрічалася з Путіним

20.10.2017
За кілька днів до заяви про намір балотуватися у президенти РФ Собчак зустрічалася з Путіним

«А мені люди повірять!» — переконана Собчак.

Російська журналістка та світська левиця Ксенія Собчак, донька першого демо­кратично обраного реформаторського мера Санкт-Петербурга Анатолія Собчака, оголосила в суботу через лист у газеті «Вєдомості», що має намір балотуватися на президентських виборах у Росії.
 
 
«Впродовж п’яти років, які минули від хвилі протестів 2012 року, мої політичні погляди остаточно сформувалися і я готова поширювати їх на будь-якому щаблі, зокрема на найвищому», — йдеться в листі Собчак, який з’явився на сайті «Вєдомостєй» у середу ввечері. 
 
 
Саме це видання повідомило раніше з посиланням на кілька джерел, що у виборах у березні 2018 року може взяти участь жінка, а джерело, наближене до адміністрації президента Росії, назвало 35-річну Собчак «ідеальним кандидатом».
 
 
«Вєдомості» тоді написали, що на роль «спаринг-партнера» Володимира Путіна розглядалися від п’яти до восьми кандидаток.
 
 
В оприлюдненому у «Вєдомостях» листі Ксенія Собчак намагається видати себе за опозиційного кандидата: «Не такі вибори ми бачимо в наших мріях про майбутнє, але лише ми самі можемо змінити це на краще. Кожен із нас може і повинен говорити, що не погоджується з владою, яка впродовж чверті століття хоче залишатися незмінною».
 
Хочеться вірити, що ця заява щира. Але насторожує те, що кілька днів тому, 14 жовтня, Ксенія Собчак зустрічалася з президентом Росії Володимиром Путіним.
 
Бі-Бі-Сі тоді повідомляла, що формальним приводом для зустрічі стало інтерв’ю Путіна для фільму про життя і кар’єру Анатолія Собчака, який знімає телеведуча Собчак.
 
Нагадаємо, що Путін працював і організовував сумнівні оборудки в команді Анатолія Собчака на початку своєї політичної кар’єри.
 
«Після того, як оператори,  освітлювачі та інші члени знімальної групи пішли, Путін і Собчак залишилися наодинці порозмовляти», — повідомив один зі свідків зустрічі.
 
На запитання про те, чи дійсно Собчак провела розмову з президентом, її мати Людмила Нарусова відповіла, що Путін може стати одним із дикторів у фільмі її доньки.
 
Прес-секретар глави Кремля Дмитро Пєсков взагалі відмовився коментувати цю інформацію. Сама Собчак упродовж кількох днів після розмови з Путіним також була недоступною для коментарів, а її помічник відмовився відповідати на запитання Бі-Бі-Сі.
 
Показово, що до зустрічі з Путіним Собчак категорично заперечувала можливість своєї участі у виборах, узагалі закликала до «активного бойкоту», тобто неучасті у виборах, і раптом змінила позицію на 180 градусів.
 
Імовірно, вона отримала від хазяїна Кремля пропозицію, від якої неможливо відмовитися.
 
Вибір Ксенії Собчак на роль головного опонента Путіна на березневих виборах є ідеальним варіантом.
 
Більшість простого населення Росії не уявляє собі, щоб манірна «баба» стала главою країни. Простий люд не сприймає цю «даму з вищого світу», яка хоч і посідає 22-ге місце у списку найвпливовіших жінок Росії, але багато відсотків у Путіна на виборах не відбере.
 
Немає сумнівів у перемозі Путіна, але він особисто та його оточення прагнуть не просто перемоги, а тріумфальної перемоги з результатом підтримки на рівні 90%.
 
Після «аудієнції» в Путіна Собчак почала вживатися у нову роль «головної опозиціонерки». У згаданому листі у «Вєдомостях» вона запевняє, що готова висловлювати «претензії на адресу теперішньої системи і від лівих, і від правих, оскільки проблеми корупції, неконтрольованої і незмінної влади цією системою є чимось більшим, ніж ідеологічні розбіжності».
 
Одне в неї не віднімеш: журналістка вона хороша і переконливі слова вміє добирати відмінно. 
 

ДО РЕЧІ

Уже в новій ролі Собчак розпочала і собі, слідом за Кремлем, «мочити» найвідомішого в країні опозиціонера Олексія Навального.
 
Вона назвала його «хорошим посередником і організатором», але тут же зазначила: «Виборці йому не повірять. А мені повірять.
 
Я можу спілкуватися з усіма, бо знаю більшу частину російської еліти». Хто б сумнівався!
Схоже, що Кремль уже розставив усі фігури на виборчій шахівниці. За день до заяви Собчак, 17 жовтня, глава Центрвиборчкому Росії Елла Памфілова повідомила, що Олексій Навальний не зможе балотуватися на президентських виборах до 2028 року (через судимість).
 
Імовірно, до цього часу Путін збирається залишатися при владі. «Він молодий, перспективний політик, у нього є шанси... ось лиш пройде цей десятирічний термін, і десь 2028 року плюс п’ять місяців він зможе знову балотуватися», — цитує Памфілову агенція ТАСС.
 
Глава ЦВК додала: «Хай не тиском на вулицях доводить, а своїми ідеями, що він гідний посади президента».