Телеканал «Інтер» порушив права 12-річної породіллі

16:53, 19.10.2017
Телеканал «Інтер» порушив права 12-річної породіллі

Ведучий програми "Стосується кожного" на "Інтері" відверто розпитував дитину про сексуальні стосунки.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська звернулася до голови Нацради з питань телебачення і радіомовлення Юрія Артеменка щодо порушення прав дитини телеканалом "Інтер".

 

Про це повідомляє прес-служба омбудсмена у четвер.

 

Пані Лутковська звертає увагу пана Артеменка на сюжети програми "Стосується кожного", які вийшли в ефір 9 та 13 жовтня 2017 року на телеканалі "Інтер". У цих випусках йшлося про 12-річну дівчинку, яка завагітніла і народила дитину.

 

«В ефірі 12-річній дитині ставили запитання, хто є батьком дитини, скільки разів із чоловіком, який може бути батьком дитини, були сексуальні стосунки, чи було це із застосуванням насильства, чи був опір з боку дитини тощо», – йдеться у зверненні Лутковської.

 

На переконання омбудсмена, запитання, які прозвучали в ефірі програми, можуть бути поставлені винятково слідчим в ході проведення досудового розслідування, яке здійснюється з урахуванням принципу таємниці слідства, і тільки в ході судового розгляду, який так само може бути закритим, ця інформація може бути використана для визначення вини або невинуватості особи.

 

"В даному ж випадку ця інформація була випущена в ефір на достатньо широку аудиторію. Більше того, оскільки після проведення відповідних аналізів чоловік, про якого йшлося як про ймовірного батька дитини, своє батьківство заперечив, в ефірі було взято аналіз ДНК ще у декількох осіб, що потенційно вказує на те, що 12-річна дитина мала сексуальні стосунки з декількома чоловіками. Такі речі є неприпустимими, оскільки інформація, яка була поширена в ефірі, може завдати дитині лише шкоди", - наголошується у зверненні Уповановаженого Ради.

 

Омбудсмен зазначила, що незважаючи на систематичну роботу Нацради з питань телебачення і радіомовлення щодо підвищення рівня обізнаності працівників медіа стосовно прав дітей та вимог неухильного дотримання журналістської етики, ці сюжети вказують на те, що права дітей, яких використовують засоби масової інформації у зйомках контенту, і надалі порушуються.

 

Таким чином, керуючись статтею 101 Конституції України, статтями 17 та 22 закону "Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини", Валерія Лутковська звернулася до голови Нацради з проханням розглянути питання щодо вжиття заходів, які передбачені законами України "Про телебачення і радіомовлення" та "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення", до ПРаТ "Телеканал "Інтер" у зв’язку із порушенням права дитини на повагу до її приватного і сімейного життя, її гідності.

 

Зауважимо, у 2016 році телеканал "Інтер" став єдиним телеканалом, який відмовився підписувати акт про спільну позицію мовників, який регулюватиме висвітлення сексуальної експлуатації та сексуального насильства у ЗМІ, щоб захистити дітей від додаткової травматизації.