Угорщина порушує міжнародні зобов’язання у сфері освіти

17:24, 19.10.2017

Євросоюз вимагає від лідерів країн-членів порушити перед прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном питання щодо порушення з боку угорського уряду міжнародних зобов’язань у сфері освіти.

 

Про це йдеться у зверненні політичної сили Альянсу лібералів і демократів у Європі до Європейської ради, оголошеному під час засідання на рівні глав держав та урядів ЄС у Брюсселі в четвер.

 

"Напередодні європейського саміту у Брюсселі Альянс лібералів і демократів у Європі закликав лідерів натиснути на угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана, який представляє Європейську народну партію, з метою припинення блокування угоди щодо здійснення навчання Центральноєвропейським університетом Будапешта у США, що дозволено угорським законодавством", - заявили європейські ліберали.

 

Як зазначається, угорський прем’єр Орбан не підписує ухвалений парламентом закон у цій сфері, чим порушує міжнародні зобов’язання Будапешта.

 

"В Європі немає місця для нападів прем’єр-міністра Орбана на освітні заклади", - наголосили у політичній силі, яка входить до ліберально-демократичної більшості в Європі.

 

Як відомо, проросійський прем’єр-міністр Угорщини Орбан намагається блокувати діяльність філії будапештського Центральноєвропейського університету в США, який фінансується американським філантропом угорського походження Джорджем Соросом.

 

Показово, що на цьому тлі Угорщина також хоче заблокувати європейські інтеграційні перспективи України через нібито невідповідність мовної статті нового закону "Про освіту" у частині гарантування прав національних меншин.