У Чехії перемогла на виборах партія мільярдера Бабіша

15:50, 23.10.2017
У Чехії перемогла на виборах партія мільярдера Бабіша

Андрей Бабіш радіє перемозі.

Партія 63-річного мільярдера Андрея Бабіша - центристський рух АNO виграла загальні вибори в Чехії згідно підрахунку голосів станом на понеділок. Партія другої найбагатшої людини Чехії пішла на вибори під популістськими й антиєвропейськими гаслами.

 

Загалом центристський рух АNO набрав майже 30% голосів, що втричі більше, ніж найближчі суперники.

 

Правоцентристська Громадянська демократична партія та Чеська партія піратів посіли друге і третє місце. Тоді як політична сила "Пірати" дебютує у парламенті з 22 місцями, повідомляє AFP.

 

Загальна явка була майже 61%.

 

Як випливає з результатів голосування, підтримка ультраправих і крайньо лівих зросла. Голоси розподілилися наступним чином:

 

ANO (Так): 29.6%

 

Громадянська демократична партія: 11.3%

 

Чеська партія піратів: 10.8%

 

"За свободу і пряму демократію"(SPD): 10.6%

 

Комуністична партія Чехії і Моравії (KSCM): 7.8%

 

Соціал-демократична партія (CSSD): 7.3%

 

Відтак, пан Бабіш - головний претендент на посаду наступного прем'єр-міністра Чехії. Він може отримати це місце після переговорів коаліції.

 

Бабіш вже заявив Reuters, що "запросив всіх до переговорів", але не готовий співпрацювати з комуністами чи правою партією "За свободу і пряму демократію".

 

Після голосування пан Бабіш подякував своїм виборцям і сказав, що не очікував такого результату після "брехні" в "масовій дезінформаційній кампанії проти" нього.

 

Статки 63-річного політика оцінюють у $4 млрд. Він фігурував у кількох гучних скандалах. Йому висували звинувачення в шахрайстві і в тому, що в комуністичні часи він був агентом спецслужб.

 

Пан Бабіш відомий тим, що не підтримує запровадження євро в Чехії, але хоче, щоб країна залишилася в ЄС.

 

Чинний партнер ANO по коаліції - лівоцентристські Соціал-демократи (CSSD) - втратили підтримку виборців і опинилися на шостому місці.

 

Чинний уряд очолював лідер соціал-демократів Богуслав Соботка, який сформував коаліцію з партією пана Бабіша після дострокових виборів 2013 року.

 

Але у травні пан Соботка подав заяву про відставку очолюваного ним уряду через незгоду з паном Бабішем, який був тоді міністром фінансів. Він був невдоволений незрозумілими операціями, із якими пов'язаний пан Бабіш.