Пол Манафорт отримав звинувачення у незаконній співпраці з Януковичем та Партією регіонів

08:57, 31.10.2017
Пол Манафорт отримав звинувачення у незаконній співпраці з Януковичем та Партією регіонів

Пол Манафорт отримав звинувачення по 12 пунктам (ілюстрація із відкритих джерел)

Політконсультанту Полу Манафорту в США висунули звинувачення за 12 пунктами обвинувального акту, серед яких - відмивання грошей та надання послуг для іноземних замовників без відповідної реєстрації.

Документ, опублікований на сайті Департаменту юстиції США, майже повністю стосується звинувачень, висунутих Полу Манафорту та його колезі Річарду Гейтсу через співпрацю з Віктором Януковичем, Партією Регіонів та правонаступницею - Опозиційним блоком, а також лобіюванні інтересів у США українського уряду часів влади Януковича.

Звинувачення. висунуті Полу Манафорту - змова проти Сполучених Штатів, змова з метою відмивання грошей, незаконне виконання послуг іноземного агента, брехливі свідчення та заяви, а також відмова подавати звіти про банківські рахунки та проводки по ним закордоном.

У документі повідомляється, що Пол Манафорт та Річард Гейтс приховували свою лобістську діяльність у якості агентів уряду України, Партії регіонів та її правонаступниці партії "Опозиційний блок". Вони просували інтереси політичних партій України та їхніх лідерів, зокрема Віктора Януковича, і отримували за це десятки мільйонів доларів.

Варто відзначити, що дані про співпрацю з Януковичем і його партією вказані вже в першому абзаці документу. У документі вказується, що Партія регіонів - проросійська партія.

При цьому правоохоронці США зазначили, що Пол Манафорт та Рік Гейтс використовували у роботі компанію "Європейський центр сучасної України", щоб лобіювати у США інтереси "українського режиму". Зазначається, що компанія перестала діяти після падіння Януковича.

Серед фактів, про які пише обвинувачення - лобіювання інтересів Януковича у США після того, як він ув’язнив Юлію Тимошенко.

Відзначається, що Манафорт та Гейтс, співпрацюючи із Януковичем, проводили публічну кампанію, яка мала на меті дистанціювати їх одне від одного у 2016 році. 

Нагадаємо, Пол Манафорт прийшов до ФБР давати свідчення у співпраці з Януковичем після того, як правоохоронці США стали розслідувати його діяльність із лобіювання інтересів українських політиків із Партії регіонів у США.

Пола Манафорта звинувачують у незаконному відмиванні грошей.

Як повідомляла "УМ", Пол Манафорт задекларував дохід від співпраці із Партією регіонів, але виявилося, що він бійльший, ніж усі задекларовані витрати партії за цей період.

Наразі Пола Манафорта відправили під домашній арешт. Він відмовився визнавати себе винним у змові проти США.

Щодо діяльності Пола Манафорт кримінальні справи розслідують і в Україні. 

Кримінальна справа у США щодо відмивання коштів Полом Манафортом, зароблених в Україні під час співпраці з Януковичем, вписується у рамки розслідувань Генпрокуратури.

Про це розповів керівник Департаменту спецрозслідування ГПУ Сергій Горбатюк, повідомляє Громадське радіо.

"Розслідування вкладається у рамку тих розслідувань, які ми здійснюємо. Перше стосується розтрати коштів Міністерства юстиції, які виділялись на американську юридичну фірму для підготовки звіту по справі "Тимошенко проти України" щодо її незаконного арешту. Друге – в частині матеріалів по чорній бухгалтерії. Ці справи ми далі розслідуємо", – повідомив Горбатюк.

За його словами, Генпрокуратура два роки тому надсилала запит до Міністерства юстиції США з проханням допитати Манофорта щодо коштів та їх використання, але українське відомство не отримало відповіді.