Ірина Геращенко отримала міжнародну відзнаку для жінок, які борються за мир та безпеку

15:10, 31.10.2017
Ірина Геращенко отримала міжнародну відзнаку для жінок, які борються за мир та безпеку

Ірина Геращенко з нагородою «Global Traiblazer Awards. 2017» (Iryna Gerashchenko / Facebook)

Народна депутака, заступниця голов Верховної Ради та учасниця Тристоронньої контактної групи в Мінську Ірина Геращенко отримала відзнаку Джорджтаунського університету «Global Traiblazer Awards. 2017», яку щорічно вручають жінкам за внесок у мир та безпеку в світі.

"Я розцінюю цю відзнаку як великий аванс, на який матиму право , коли звільнимо всіх заручників. Я вважаю, що це не моя відзнака, а відзнака всіх українських жінок, які докладають максимум зусиль для відновлення миру на Донбасі, наших жінок- волонтерів, жінок- військових, жінок- дипломатів, громадських активісток і, в прошу чергу, мам і дружин заручників, які щодня боряться за своїх близьких". - написала Ірина Геращенко після отримання відзнаки.

За її словами, участь у церемонії нагородження - важливий шанс в аудиторії, де були присутні британські політики і експерти, також дипломати різних країн світу озвучити інформацію про безпекову і гуманітарну ситуацію на Донбасі і в Криму, ще і ще раз розповісти про українських заручників, про заблокований процес звільнення і закликати світ зайняти більш жорстку і активну позицію щодо сприяння іх звільнення, використати всі можливі посередницькі зусилля.

"Це було важливо, бо багато присутніх вперше почули шокуючі цифри про втрати Украіни від російськоі агресії", - повідомила Ірина Геращенко.



"Деякі тези з мого виступу: ​поблизу лінії зіткнення, в постійній зоні ризику проживає майже 30 тисяч дітей . Маємо 1,6 мільйони внутрішньо переміщених осіб з окупованого Донбасу і анексованого Криму. В окупованому Донбасі залишається 152 заручники. Дехто в неволі вже три роки. Серед заручників - журналісти, волонтери та 9 жінок. Більше року бойовики утримують в тюрмі 6 підлітків. До заручників не допускають МКЧХ і міжнародні організації. В Росії утримуються десятки політв'язнів - українців і кримських татар, виключно за проукраінську позицію.

За три роки війни на Донбасі загинуло 2 328 армійців збройних сил, з них 3 жінки, поранено більше 8300 військових, серед них 24 жінки. 1369 українок стали вдовами, майже 2 200 мам втратили своїх синів воїнів. За оцінками ООН кількість загиблих осіб на Донбасі - більше 10 тисяч, поранено 25000.

Однією з найстрашніших проблем залишаються міни. Зафіксовано 1200 випадків підривів, мінами покалічено 68 дітей. Ми вдячні Великій Британії, за активну підтримку програм по гуманітарному розмінуванню.

Українські жінки роблять все для відновлення миру на Донбасі. Все більше українок йдуть за контрактом в армію. Маємо майже 24 000 жінок - військовослужбовців, з них 3000 - офіцери. Серед волонтерів, які з першого дня допомогають арміі, переселенцям, постраждалим - більшість жінки.

Мами і дружини, сестри і діти заручників щодня борються за звільнення своїх рідних. Голос світу, вимога світу до Росії негайно звільнити заручників має звучати твердо і жорстко.
Протягом роботи гуманітарної мінської підгрупи нам вдалося звільнити більше 70 заручників.

Нам вдалося звільнити трьох бранців з російських тюрем. Але вже рік звільнення заручників заблоковане. Світ про це мовчить, а має кричати", - розповіла про озвучені цифри Ірина Геращенко.

Заступниця голови Верховної Ради зазначила, що чи не вперше на важливих міжнародних зустрічах виступала англійською, а не французькою, як зазвичай.