В Одесі взяли під варту двох армійців, які не змогли захистити військовий аеропорт від рейдерів

15:20, 01.11.2017
В Одесі взяли під варту двох армійців, які не змогли захистити військовий аеропорт від рейдерів

Чоловіки, які встановлювали паркан біля військового аеродрому "Шкільний" (прес-служба ЗСУ)

В Одесі взяли під варту командира військової частини, яка базується в аеропорту "Шкільний" в Одесі, та військовослужбовця, який 29 жовтня охороняв територію частини.

Про це повідомив головний військовий прокурор Анатолій Матіос на брифінгу.

За його словами, військових звинувачують у тому, що вони не виконали вимоги статуту та положення про караульну службу в умовах особливого періоду.

"Вчора ввечері (31 листопада - ред.) військовою прокуратурою південного регіону Одеського гарнізону були затримані т.в.о. командира частини. підполковник Збройних сил, Який не вжив заходів, пов’язаних із застосуванням сили, вогнепальної та холодної зброї, як ще передбачено Статутом караульної та постової служби, що призвело до захоплення частини земельної ділянки військовї частини та порушення території військового об’єкту. ... Крім того затримано та оголошено підозру військовослужбовцю за контрактом, який будучи призначеним у добовий наряд черговим групи зі зберігання авіаційної техніки порушив статутні правила патрулювання, не вжив заходів протидії невстановленим особам, які проникли на територію...", - сказав Анатолій Матіос.

Він відзначив, що захопленню землі, яку військова прокуратура вважає у власності ЗСУ, передувала фізична протидія армійцям.

Анатолій Матіос продемонстрував фрагмент відео, на якому помітно, як чоловіки спортивної статури із закритими обличчями нахабно штовхали чоловіка, одягнутого у форму Збройних сил України.

"Приниження солдата, який неналежно виконує свої обов’язки", - прокоментував цей епізод головний військовий прокурор.

За його словами, військова прокуратура направила матеріали прокурору Одеської області щодо дій забудовника та законності передачі земель, на які претендують військові, що здійснила Одеська міська рада.

"Право власності на землю цього об’єкта визначено ще в 1947-1948 роках рішенням Ради міністрів УССР. Після того... з  різних причин ... відповідно до законодавства України не переоформлено, але зберігає статус земель охорони", - сказав щодо конфліктної ділянки Анатолій Матіос.

Він наголосив, що керівництво військової частини не вживало жодних дій для легалізації земельної ділянки, хоча Військова прокуратура попереджала про необхідність оформлення документів.

Як один із фактів неналежного виконання військовими своїх обов’язків Анатолій Матіос навів інший приклад: виявляється, на місці подій військова прокуратура затримала капітана із військової частини, який був п’яним. За це він отримав 10 днів гауптвахти.




Нагадаємо, у неділю, 29 вересня, зранку на території біля військового аеродрому "Шкільний" з’явилися близько 40 невстановлених чоловіків спортивної зовнішності, які заходилися руйнувати паркан військовї частини, а натомість ставити свій. Коли поччався конфлікт, на місце подій виїхала поліція, якій невстановлені чоловіки продемонстрували копію рішення Одеської міської ради, відповідно якого ділянку поблизу аеродрому надано для будівництва торгового центру, підготовкою до якого займалися чоловіки.