Під Трускавцем утворилося нове карстове провалля (фото)

14:40, 03.11.2017
Під Трускавцем утворилося нове карстове провалля (фото)

Нове карстове провалля поблизу села Модричі.

Нове карстове провалля, яке загрожує високовольтним лініям та дорозі "Дрогобич - Трускавець", утворилося неподалік курортного міста Трускавець на Львівщині.

 

Про це повідомляє Львівська облдержадміністрація у п’ятницю.

 

Провалля, в якому може поміститися легковий автомобіль, утворилось в полі неподалік села Модричі, Дрогобицького району.

 

«2 листопада о 13.00 від головного інженера Стебницького гірничо-хімічного підприємства «Полімінерал» надійшло повідомлення, що на території Модрицької сільської ради Дрогобицького району виявлено карстове провалля. Провалля орієнтовним розміром 3 на 2 м та глибиною 3 м сталося у полі. У нього впадає річка Вишниця», – йдеться у повідомленні.

 

Зазначається, що річка Вишниця почала розмивати провалля. Неподалік розміщується рудник №2 ПАТ "Стебницьке гірничо-хімічне підприємство "Полімінерал".

 

Яма розміщена на відстані 500 м від найближчих житлових будинків села, за 500 м від дороги "Дрогобич - Трускавець" та за 50 м від високовольтної лінії електропередач. Провалля обгородили.

 

Мер Трускавця Андрій Кульчинський заявив, що яма утворилась через воду.

 

"Я б це проваллям не називав. Вода знайшла собі легшу дорогу і заповнює пустоти від виробітків Полімінералу. За оцінками спеціалістів, 10 з 12 млн. кубічних метрів пустот вже заповнені розсолом. Заповниться весь бувший рудник розсолами - небезпека провалів значно зменшиться", - зазначив мер у Facebook.

 

 

Наприкінці вересня поблизу села Модричі вже утворювалося провалля земної поверхні, його діаметр був кілька сотень метрів, глибина - 50 м. В яму впали дві електроопори.

 

Провал ґрунту на цій ділянці виробітку експерти прогнозували раніше, адже прісна вода ріки роками підмивала землю, йдеться на сайті Трускавецької міськради.

 

Науковці попередили, що кількість проваль буде збільшуватись. Не виключено, що дорожнє полотно доведеться переносити.