У Сараєво відкрили пам’ятник Віталію Чуркіну за Сребреницю

16:32, 06.11.2017
У Сараєво відкрили пам’ятник Віталію Чуркіну за Сребреницю

Пам'ятник російському дипломату віталію Чуркіну в Сараєво.

Боснійські серби встановили пам’ятник померлому постійному представнику Росії при ООН Віталію Чуркіну в Східному Сараєво – окрузі у Республіці Сербській, що входить до складу Боснії та Герцеговини у понеділок.

 

Про це повідомляє місцеве видання РТРС.

 

У церемонії взяли участь представники місцевої влади та посольства РФ у Боснії та Герцеговині, а також кілька десятків громадян.

 

Пам’ятник розміщений біля входу в музей сучасної історії Республіки Сербської.

Пам’ятник представляє собою чорну мармурову плиту з портретом дипломата і написом "Віталій Іванович Чуркін (1952-2017). Спасибі за російське "Ні".

 

Таким чином боснійські серби висловили вдячність за блокування резолюції у Раді Безпеки ООН про Сребреницю два роки тому. У 2015 році Чуркін наклав вето на документ, розроблений Великою Британією, у якому засуджувалися масові вбивства в Сребрениці як геноцид.

 

Як відомо, у липні 1995 року загони боснійських сербів увійшли в Сребреницю, оголошену Радою безпеки ООН "зоною безпеки". Практично не зустрівши опору з боку легкоозброєних голландських військовослужбовців з числа "блакитних касок" ООН, війська сербського генерала Ратко Младича влаштували в місті розправу над мусульманським населенням.

 

В результаті було викрадено і вбито близько 8000 осіб, переважно чоловіків та юнаків.

Різанина в Среберениці залишається одним з найтяжчих військових злочинів в Європі після Другої світової війни. Лідери боснійських сербів заперечують факт етнічної чистки.

 

Постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін помер 20 лютого у Нью-Йорку за день до свого 65-річчя.