Польща не погодиться прирівняти воїнів УПА і Армії Крайової

14:06, 09.11.2017
Польща не погодиться прирівняти воїнів УПА і Армії Крайової

Вітольд Ващиковський відзначився скандальними антиукраїнськими заявами лише протягом тижня.

Польща ніколи не погодиться поставити знак рівності між УПА і Армією Крайовою.

 

Про це заявив міністр МЗС Польщі Вітольд Ващиковський, повідомляє портал Interia.pl у четвер.

 

За його словами, його останній візит до Львова показав багато невирішених проблем і відсутність волі їх вирішувати.

 

"Ми ніколи не погодимося поставити знак рівності між УПА і Армією Крайовою, а це ми часом чуємо від окремих українських співрозмовників" - сказав Ващиковський.

 

Дипломат, відомий скандальними заявами щодо України, визнав, що під час воєн трапляються різні речі.

 

"Однак з боку Армії Крайової не було політики знищення населення на території, де точилася війна з окупантом. З боку УПА така політика була, і це задокументовані факти" - заявив міністр.

 

Ващиковський наголосив, що Україна потребує адвоката на міжнародній арені, і Польща може лишитися таким адвокатом. Однак, Ващиковський повторив свою тезу про те, що російська агресія не може бути виправданням, щоб уникнути проблем і проведення реформ.

 

"Ми ще терплячі, але інші європейські країни, як от Угорщина і Румунія вже починають діяти проти інтересів України, наприклад у грудні не буде комісії Україна-НАТО, зате буде подібна зустріч з Грузією" - сказав польський дипломат.

 

І додав: "Ми хочемо, щоб українці усвідомили, що у них можуть бути реальні проблеми, створені не обов’язково Польщею. Але Польща може допомогти їх вирішити. Подивимося, як вони на це зреагують".

 

Як повідомляла «УМ», Президент Порошенко ініціював проведення надзвичайного засідання консультаційного комітету президентів України і Польщі з метою запобігання подальшої ескалації напруги між двома країнами.

 

На минулому тижні міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський під час візиту до  Львова відмовився відвідати Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького". Польському дипломату не сподобалося, що директор музею вважає, що у 1918 році Польща окупувала Західну Україну.

 

Раніше Ващиковський оголосив, що Польща запускає процедури, які не дозволять людям, що демонструють вкрай антипольські погляди, в’їхати до країни.

 

Тоді як директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович гостро розкритикував заяви Ващиковського.

 

Водночас, віце-консул Польщі у Луцьку Марек Запура під час конференції у Рівному заявив, що Львів - польське місто, тому «говорити про його окупацію в 1918 році все одно, що заявляти про сучасну окупацію Україною Криму та Донбасу».