Олега Сенцова відправили до штрафного ізолятора у колонії за Північним полярним колом

22:12, 13.11.2017
Олега Сенцова відправили до штрафного ізолятора у колонії за Північним полярним колом

Олег Сенцов під час суду (Крим.Реалії)

Український режисер із Криму Олег Сенцов потрапив до штрафного ізолятора колонії суворого режиму «Білий ведмідь» на Воркуті, яка знаходиться у селищі Лабитнанги Ямало-Ненецького автономного округу.

Про це повідомляє видання "Медиазона" з посиланням на телеграм-сторінку керівника міжнародної правозахисної групи "Агора" Павла Чікова.

"Олег після етапування в колонію загримів в ШІЗО. Здоровий, передавав всім привіт!"- розповів Павло Чіков.

Він відзначив, що Олега Сенцова в колонії зміг відвідати адвокат Дмитро Дінзе.

За інформацією видання "Крим.Реалії" українського політв’язня вже відпустили із ШІЗО після 2 тижнів тримання в ізоляторі.

За його словами, переведення Сенцова з Якутська пов'язана з "громадською активністю і його підтримкою" в Якутії.

"Перевели, бо вважали, що йде громадська активність в Якутії, пов'язана з його підтримкою. І керівництво ФСВП 21 липня прийняло рішення про переведення його в Салехард, в виправну колонію №8, "Білий ведмідь". Наказ був відданий 21 липня, і тільки через півтора місяця вирішили перевести саме в зв'язку з активною підтримкою по всіх фронтах, і з активними діями на підтримку. За все, що відбувалося в Якутії, пов'язане з ним, його за це карали. Садили кілька разів в ШІЗО", - розповів Дінзе.

За його словами, Сенцов перебуває в бараку, в якому 60 осіб. Основне виробництво в колонії – обробка каменю та виготовлення кам’яних виробів, є також роботи в бібліотеці.

Дінзе розповів, що керівництво колонії запропонувало Сенцову роботу, пов’язану з театром та на місцевій кіностудії, але він відмовився.

"Олег.. дуже сильно схуд. В Якутії і зараз – це дві різні людини. Дуже втомився від етапу, і у нього немає запасів продуктів. Хоча харчування в колонії нормальне, на відміну від 15 інших північних колоній, забезпечення добре", – зазначив адвокат.

З якої причини російські силовики відправили Олега Сенцова до штрафного ізолятора не повідомляється.

Нагадаємо, про відправку в колонію за полярне коло Олег Сенцов повідомив у листі правозахисників. Він зазначив, що його відправляли до штрафного ізолятора за те, що Міністр закордонних справ Павло Клімкін намагався до нього додзвонитися на День народження.

Як повідомляла "УМ", на зустрічі із президентом Туреччина звільнені із російських тюрем Ільмі Умеров та Ахтем Чийгоз просили Реджепа Ердогана допомогти у звільненні Олега Сенцова.