На Одещині повалили пам’ятник Леніну

09:38, 15.11.2017
На Одещині повалили пам’ятник Леніну

Повалення пам’ятника Леніну в Шабо (Самооборона Майдану Одеси / Facebook)

В центрі селища Шабо активісти "Самооборони Майдану Одеси" та ГО "Вільні люди. Одеса" звалили бюст Леніна із постамента.

"Сьогодні патріоти та активісти села Шабо, громадської організації Вільні Люди. Одеса та Самооборона Майдану Одеси, патріоти з Білгород-Дністровська здійснили відповідно до Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" демонтаж пам'ятника Леніну", - ідеться в повідомленні "Самооборони Майдану Одеси" від 13 листопада.

При цьому ГО "Вільні люди. Одеса" відмічає, що активісти готові продовжити демонтаж пам’ятників вождям тоталітарного комуністичного режиму в інших населених пунктах.

"Здавалось би, з початку "ленінопаду", що розпочався під час Революції Гідності, минуло багато часу і монумент комуністичному ідолу в Україні - не знайти. Але те, що окремі пам’ятники досі лишились, говорить про надзвичайний масштаб ідолопоклоніння Леніну за часів існування СРСР", - пишуть активісти.



"Доба радянщини минула. Комунізм завдав Україні непомірних збитків - як матеріальних, так і духовних. Саме тому декомунізація - це своєрідне оздоровлення нації, відновлення історичної справедливості. Наші герої - борці за незалежність України, аж ніяк не її поневолювачі. І час знищувати пережитки минулого, аби будувати своє майбутнє", - говорить активіст "Вільних Людей".



Як повідомляла "УМ", активісти влаштували розголос після ремонту за бюджетні гроші пам’ятників Леніну та Калініну на Одещині. Після того, як рогзорівся скандал, місцева влада під тиском погодилася виконати вимоги закону про декомунізацію.