Логіка змін: уряд ухвалив Стратегію розвитку системи МВС до 2020 року

17.11.2017
Логіка змін: уряд ухвалив Стратегію розвитку системи МВС до 2020 року

Патрульній поліції довіряє 40,9% громадян.

Уряд ухвалив  Стратегію розвитку системи МВС до 2020 року, представлену  міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим.
 
 
Очільник заявив, що значна частина положень, які були закладені в документі від 2014 року, вже виконана.
 
 
Над текстом нового документа, котрий складається з кількох великих блоків, протягом півроку працювали представники МВС разом із зарубіжними експертами та активною громадою.
 
 
Більше того, «Стратегія 2020» пройшла процес відкритого, публічного обговорення: жителі всіх регіонів України мали можливість внести свої пропозиції щодо подальшого процесу реформування системи МВС.
 
Зокрема, пан Аваков сказав: «Ми разом із EUAM Ukraine визначили наші наступні цілі. «Стратегія 2020» — логічне продовження розпочатих змін. Визначені напрямки будуть сприяти підвищенню ролі правоохоронних органів у суспільстві, зміцненню контактів із населенням, втіленню нових підходів та поглядів на нашу роботу з пріоритетами на сервісні функції».
 
Міністр додав, що реформа поліції ще не завершилася, бо пройдено шлях лише на 25-30% від задуманого: «Патрульна поліція — це лише частина необхідних змін. Є кримінальна поліція, поліція громадської безпеки, серйозний розвиток мають отримати кіберполіцiя та інші підрозділи НПУ. Це окремий блок. Крім нього, є цивільна безпека — Служба надзвичайних ситуацій та інші».
 
У свою чергу заступник міністра внутрішніх справ Тетяна Ковальчук зазначила, що за короткий час (із 2014 року) МВС вдалося розмежувати функції політичного управління та професійної діяльності.
 
Створили абсолютно новий центральний орган виконавчої влади — Національну поліцію та сформували Національну гвардію: «Кожен громадянин України повинен знати, що йому прийдуть на допомогу, що він отримає якісний державний сервіс. Крім того, працівники системи МВС також повинні бути впевнені у завтрашньому дні, особливу увагу ми приділяємо саме підготовці кадрів та сучасній системі мотивації».
 
У жовтні, за результатами соціологічного  до­слі­дження, проведе­ного міжнародними та націо­нальними інститутами соціології, найбільшу довіру громадян серед інститутів дер­жави  та суспільства  отри­мали: Націо­нальна гвардія  України­ (52,6%), ДСНС України (50,5%), Держав­на прикордонна служба (46,4%), доб­ровольчі ба­тальйони (43,9%), Націо­нальна по­ліція в цілому (39,3%) та Патрульна поліція зокрема (40,9% ).