Україна й Польща знімуть мораторій на ексгумацію поховань

09:20, 18.11.2017
Україна й Польща знімуть мораторій на ексгумацію поховань

Засідання комітетів президентів Польщі і України у Кракові 17 листопада 2017 року.

Україна і Польща домовилися про необхідність зняти мораторій на проведення пошуково-ексгумаційних робіт в Україні, введених українською стороною після демонтажу українського пам’ятника у Грушовичах поблизу Перемишля у квітні цього року.

 

При цьому, Київ і Варшава підтвердили бажання розвивати стратегічне партнерство.

 

Про це йдеться у спільній заяві за результатами надзвичайного засідання Консультаційного комітету президентів України і Польщі, що відбулося у Кракові в п’ятницю.

 

Як інформує адміністрація Президента України, «сторони погодились з необхідністю зняти мораторій на проведення пошуково-ексгумаційних робіт та спільного їх відновлення».

 

У цьому контексті було домовлено провести міжурядову зустріч на рівні віце-прем’єр-міністрів найближчим часом.

 

Зазначається, що сторони обмінялись думками щодо поточного стану двосторонніх відносин. “Вони підтвердили свою відданість зміцненню стратегічного партнерства між Україною та Республікою Польща”,- підкреслюється в документі.

 

Учасники зустрічі погодились з важливістю продовження роботи двосторонньої міжурядової комісії із захисту та повернення культурних цінностей.

 

Обидві сторони домовились співпрацювати з відповідними місцевими органами влади з метою вирішення питань, що становлять обопільний інтерес.

 

Співрозмовники також обговорили підготовку до візиту президента Польщі Анджея Дуди до Харкова у грудні цього року.

 

В ході зустрічі було підтверджено спільне прагнення сторін сприяти розширенню та поглибленню контактів.

 

Крім того, учасники зустрічі обмінялися думками щодо майбутнього саміту Східного партнерства 24 листопада у Брюсселі.

 

Як інформувалося, засідання комітету президентів обох країн ініційовано українською стороною у світлі погіршення двосторонніх взаємовідносин в історичній площині. Його співголовами з української сторони є заступник глави адміністрації Президента України Костянтин Єлісєєв, а з польської - держсекретар, керівник Канцелярії Президента Польщі Кшиштоф Щерський.

 

Нагадаємо, раніше Інститут національної пам’яті ініціював мораторій на ексгумацію поляків в Україні у відповідь на вандалізм щодо української пам’ятника на кладовищі в с. Грушовичі під Перемишлем (Польща).

 

Тоді посол України у Польщі Андрій Дещиця заявляє, що Київ і Варшава мають спочатку знайти спільні підходи щодо місць поховань українців і поляків, а потім вирішувати складніші питання.

 

Директор Українського інституту національної пам'яті, історик Володимир В'ятрович заявив, що Україна зможе дозволити ексгумацію останків польських жертв тоді, коли польська сторона оголосить її бачення того, як будуть легалізовані українські пам'ятники на польській території і як польська держава буде відновлювати знищені пам'ятники.