Білорусь оголосила персоною нон-грата радника посольства України

14:40, 20.11.2017

Радник посольства України у Мінську Ігор Скворцов через справу затриманого українського журналіста Павла Шаройка був оголошений персоною нон-грата у Білорусі.

 

Про це йдеться у заяві КДБ Білорусі у понеділок.

 

Згідно із заявою відомства, Шаройко нібито визнав,  що є співробітником військової розвідки під прикриттям та нібито має військове звання полковника.

 

Стосовно радника посольства у Білорусі в КДБ заявили, що Шаройко нібито підтвердив координацію Скворцовим його розвідувальної діяльності. Сам Скворцов нібито теж «діяв під прикриттям посади радника посольства України в Білорусі».

 

«За діяльність, несумісну з дипломатичним статусом, Скворцов оголошений персоною «нон-грата», — йдеться у повідомленні.

 

У посольстві України в Білорусі наразі не коментують затримання Шаройка та заяви КДБ у цій справі.

 

До цього у КДБ Білорусі заявили, що затримали українського журналіста Павла Шаройка через нібито шпигунство.

 

Як повідомляла «УМ», 17 листопада очільник НСТУ Зураб Аласанія повідомив про затримання  кореспондента «UA: Українське Радіо» Павла  Шаройка у Білорусі за підозрою у «шпигунстві». Згодом виявилося, що Шаройка затримали ще 25 жовтня.

 

Україна направила ноту Білорусі через затримання журналіста. Також затриманого у Білорусі журналіста Шаройка відвідав консул.

 

Згодом стало відомо, що Олександр Скиба, керівник ПАТ "Завод обважнювачів" у Костянтинівці на Донеччині був викрадений спецслужбами Білорусі під час відрядження до "Мінського тракторного заводу" 15 листопада.