У Черкасах під стінами заводу «Азот» встановили намети страйкарі–енергетики

12:37, 21.11.2017
У Черкасах під стінами заводу «Азот» встановили намети страйкарі–енергетики

Енергетики вже декілька місяців не отримують зарплату (Фото: http://www.cherkasyoblenergo.com)

У Черкасах більше сотні працівників ПАТ "Черкасиобленерго" встановили під адміністративним приміщенням заводу "Азот" , який належить Дмитру Фірташу, намети і оголосили про страйк у понеділок ввечері.
 
Як повідомили «УМ» у трудовому колективі енергетиків, своїм протестом сподіваються  добитися погашення «Азотом» 1 млрд 700 млн гривень боргу за спожиту електроенергію. Адже через це, наголошують енергетики, вони вже кілька місяців сидять без зарплати.
 
«Це найбільший наш боржник. Це підприємство бере, споживає, виробляє, продає, а за електрику не платить», – обурюється  начальник економічної безпеки "Черкасиобленерго"  Євгеній Лут. 
 
За його словами, за вересень хімічний гігант не заплатив енергетикам Черкащини 27,5 млн грн, за жовтень – 54,8 млн грн. Через це самі енергетики заборгували ДП «Енергоринок», у якого купують електроенергію, 46,6 млн грн. Торішні борги, також через несплату за електрику ПАТ «Азот», становлять перед Енергоринком  743 млн грн (у тому числі – 53 млн грн штрафних санкцій).
 
У «Черкасиобленерго» кажуть, на цю суму у судовому порядку визначена розстрочка, що є умовою для відміни "щодобових відрахувань" відповідно до постанови НРЕКП, які наразі відбуваються з рахунку ПАТ «Черкасиобленерго». Саме через ці відрахування борг перед Енергоринком невпинно зростає, а коштів на виплату заробітної плати немає. Аби скасувати відрахування, необхідно, аби ПАТ «Черкасиобленерго» не мало заборгованості перед Енергоринком на момент перегляду алгоритму підприємству НКРЕКП, а щоб це сталося - необхідно, аби "Азот" сплачував за рахунками. Таке замкнене боргове коло.
 
«Ми стали заручниками політики «Азоту", - говорить працівник підприємства Андрій Ланін. – Завод доводить своїми діями нас до зубожіння. У  наших сім’ях зростають борги за комуналку та кредити».
 
До речі, вчора у Черкаській міській раді відбулося засідання комісії з надзвичайних ситуацій. Її члени повідомили, що підстав для визнання надзвичайної ситуації, як пропонували енергетики, у Черкасах наразі немає. Адже для цього обласний центр має бути знеструмленим протягом 12 годин поспіль.
 
У свою чергу представники ПАТ «Черкасиобленерго» наголошують, що така ситуація може виникнути з дня на день, бо через заборгованість із зарплати фахівці-енергетики звільняються. 
 
«Ми не можемо стримувати людей. Завтра може статися будь-яка аварія і ліквідовувати її буде нікому!» – констатує начальник економічної безпеки "Черкасиобленерго" Євгеній Лут. 
 
Між тим енергетики обіцяють сидіти у наметах під адміністративною будівлею ПАТ «Азот» до тих пір, доки ситуація не зміниться і  хіміки не виплатять борги.