Клімкін вважає «шпигунську істерію» в Білорусі тотальною дурістю

14:10, 22.11.2017

Затримання в Білорусі громадяна України, журналіста Павла Шаройка за обвинуваченням у шпигунстві є тотальною дурістю, яку необхідно розглядати в контексті російсько-білоруських навчань "Захід-2017".

 

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін у середу.

 

"З Білоруссю спочатку грибна істерія, потім ягідна істерія, потім шпигунська істерія, потім, якась економічна. Комусь вигідно побудувати логіку щодо України, яка працює в Білорусі, що за визначенням тотальна дурість", - сказав міністр.

 

За його словами, в рамках аналізу цієї ситуації необхідно брати до уваги російські військові навчання "Захід-2017", які мали на меті відпрацювання наступальних операцій.

 

Як повідомляла «УМ», 17 листопада стало відомо, що у Білорусі за підозрою у шпигунстві затримали журналіста "Українського радіо" Павла Шаройка.

 

Білоруський Комітет держбезпеки стверджує, що Шаройко працює на українську розвідку під прикриттям і має цілу мережу агентів-білорусів. Під час обшуку у журналіста вдома нібито виявили копії розвідувальних донесень, спрямованих ним "у Центр". ГУР Міноборони України, навпаки, стверджує, що Шаройко звільнився з посади речника розвідки ще у 2009 році. 

 

Після цього радник посольства України у Мінську Ігор Скворцов через справу затриманого українського журналіста Павла Шаройка був оголошений персоною нон-грата у Білорусі.

 

Раніше співробітники російської ФСБ викрали на території Білорусі українця Павла Гриба і вивезли його до Росії, де звинувачують у тероризмі.