Олігарх Сулейман Керімов затриманий у Ніцці через шахрайство

08:52, 23.11.2017
Олігарх Сулейман Керімов затриманий у Ніцці через шахрайство

Сулейман Керімов ховається від обвинувачень за своїм дипломатичним імунітетом.

Влада Франції підозрює члена Ради Федерації Росії Сулеймана Керімова у відмиванні десятків мільйонів євро і шахрайстві з податками. Відтак, Керімова затримали, а потім і арештували в аеропорту Ніцци ще 20 листопада.

 

У справі Керімова затримали ще чотирьох осіб. Але їх імена не розголошуються.

 

Про це пише французьке видання Le Figaro.

 

За даними видання, Керімов створив систему посередників і компаній для придбання нерухомості на Лазурному узбережжі, включно з віллами на півострові Антіб, популярному серед російських олігархів.

 

Джерело Le Figaro стверджує, що ціни на нерухомість, що купувалася були спеціально занижені з метою зниження податків. Керімова також підозрюють у сплаті готівкою за ці об'єкти.

 

При цьому ім'я російського сенатора в документах не фігурувало. Сам сенатор своєї провини не визнає.

 

У Міністерстві закордонних справ Росії дії французької влади назвали незаконними, оскільки  Керімов є офіційною особою і має дипломатичний імунітет.

 

Кремль пообіцяв докласти всіх зусиль для захисту "законних інтересів" Керімова. Тоді як у Парижі заявили, що рамки дії дипломатичного імунітету росіянина визначить французький суд.

 

Згодом прокурор Ніцци Жан-Мішель Претр повідомив, що прокуратура висунула звинувачення у відмиванні коштів і шахрайстві з податками російському мільярдеру і сенатору Ради Федерації Сулейману Керімову.

 

У ніч на четвер французький суд відпустив Керімова з-під варти під заставу в розмірі 5 мільйонів євро. При цьому у нього вилучили російський паспорт, йому заборонено залишати межі департаменту Приморські Альпи на Лазурному березі.

 

Як повідомляє DW.com. до кінця слідства олігарху Керімову також заборонено спілкуватися з людьми, список яких складено французькими органами юстиції.

 

Сулейман Керімов є членом Ради Федерації Росії від Дагестану з 2008 року. У 2016 році він зайняв 45-е місце в рейтингу "200 найбагатших бізнесменів Росії" зі статком у 1,6 мільярда доларів.