У Кропивницькому під час похорону зв’язківця УПА вітер накрив домовину червоно-чорним прапором

19:59, 23.11.2017
У Кропивницькому під час похорону зв’язківця УПА вітер накрив домовину червоно-чорним прапором

Семен Сорока навіть рвався на фронт боротися із російськими загарбниками на Донбасі (Без купюр)

У Кропивницькому під час церемонії прощання із Семеном Сорокою на псевдо "Явір" вітер зірвав із флагштока червоно-чорний прапор, який опустився на домовину.

«Китайкою вкритий... Сьогодні під час прощання вітер зірвав з флагштоку червоно-чорний прапор і накрив ним ще не закриту труну. А прощались у Кропивницькому з вояком УПА Семеном Сорокою. Відчуття були ще ті... Спочивайте з миром...», – написала на своїй сторінці у Фейсбуці журналістка з Кропивницького Зоя Лебідь у четвер увечері.

Як повідомляє сайт «Без купюр», 23 листопада Кропивницький провів в останню дорогу зв’язківця УПА, учасника повстанського руху під проводом Степана Бандери Семена Климовича Сороку. На 90-му році життя він помер у символічний день – День Гідності і Свободи, 21 листопада.

Пoпрoщатися дo храму святого Вoлoдимира Українськoї автoкефальнoї правoславнoї церкви з Семенoм Сoрoкoю прийшлo кілька сoтень крoпивничан, учасників патріoтичних грoмадських oрганізацій, представники міськoї влади.

За словами Сергія Запорожана, керівника відділу внутрішньої політики міської ради Кропивницького, Семен Сорока підлітком приєднався до Української повстанської армії, був зв’язковим під псевдо Ясен, за що у 1952-му році був заарештований і отримав 25 років таборів.

«Звідти була організована втеча. 3 тисячі кілометрів протягом п’яти з половиною місяців він пішки добирався до рідної домівки. Мама йому потім сказала, що не сподівалася його побачити тут. Але він не припинив боротьби й по Рівненщині, Львівщині, Волині шукав побратимів», – зазначає Сергій Запорожан.



На Кіровоградщину Семен Сорока переїхав, переховуючись від переслідувань. Потім вивчився на вчителя-біолога й хіміка. Працював і діждався проголошення незалежної, соборної, самостійної України.Не було жодного заходу, в якому б не брав участь Семен Климович зі своїм упівським червоно-чорним прапором, завжди йшов попереду урочистої колони.

«Він нас навчав, як своїх власних онуків. Ми завжди знали, що наскільки він щирий у своїй привітності, настільки він і рішучий у боротьбі за найцінніше. А найцінніше, як він вчив, це – Бог, Україна, родина», – так згадував Семена Сороку Геннадій Маламен, учасник молодіжної патріотичної організації «Сокіл».

Пoхoвають Семена Сoрoку на малій батьківщині – на Рівненщині, у селі Кричильськ Сарненськoгo райoну.