У Запоріжжі розбили пам’ятник Сталіну

10:48, 26.11.2017
У Запоріжжі розбили пам’ятник Сталіну

Через знищення пам’ятника катові українського народу в 2011 році патріотів засудили на 2-3 роки обмеження волі (Микита Долінніков / Facebook)

У Запоріжжі активісти розили погруддя Сталіна, яке стояло в офісі Комуністичної партії України та принесли уламки до Меморіалу жертв Голодомору під час траурних поминальних заходів.

Про це повідомляє "Радіо свобода".

Фото розбитого пам’ятника тоталітарному вождю в соцмережах опублікували активісти "Національного корпусу".




Втім, у самій організації не підтверджують причетність своїх членів до викрадення та розбиття бюсту.

"Ніхто з наших представників не заявляє про свою причетність до руйнування пам’ятника Сталіну, але наша позиція організації в тому, що Сталін – тиран, який вбивав мільйони українців і тому пам’ятника такій персоні не повинно в місті бути, в умовах війни особливо, це виглядає дивно", – розповіла речниця "Національного корпусу" у Запоріжжі Валентина Обухова

У прес-службі Національної поліції Запоріжжя журналістам повідомили, що наразі жодних звернень щодо пошкодження погруддя Сталіну як приватного майна до них не надходило.

Після заборони КПУ бюст зберігався у приміщенні колишнього обкому партії, що є приватною власністю.

Як нагадає "Радіо свобода", у грудні 2011 року Жовтневий суд Запоріжжя засудив групу активістів ВО "Тризуб" імені Степана Бандери умовно до 2-3 років обмеження волі з випробувальними термінами в 1-2 роки. Їх визнали винними в пошкодженні майна Запорізького обкому КПУ – погруддя Сталіна, встановленого біля будівлі, – якому 28 грудня 2010 року відпиляли голову.

Через кілька днів, уже новорічної ночі, цю скульптуру цілком знищили вибухом. Та вже 7 листопада 2011 року комуністи знову встановили бюст радянського вождя в спеціально зведеній скляній прибудові до будівлі обкому, назвавши його "архітектурним елементом інтер’єру".

Як повідомляла "УМ", 25 листопада по свій Україні та закордоном вшановували понад 7 мільйонів жертв Голодомору, який влаштував Сталін та його прибічники в Україні. 

Нагадаємо, із 2015 року в Україні розпочалася декомунізація, чиновники звітують про тисячі знесених пам’ятників, але активісти знаходять все нові та нові символи тоталітарного режиму по всій Україні.