Кривавий бій під Кримським: все, що відомо про хід операції, загиблих та полоненого

12:35, 26.11.2017
Кривавий бій під Кримським: все, що відомо про хід операції, загиблих та полоненого

Тіла загиблих поблизу Кримського (зображення із ресурсів пропагандистів "ЛНР" та скріншоти відео)

Поблизу селище Кримське Луганської області бійці 16-го батальйону 58-ї бригади брали участь у безпосередньому збройному контакті з ворогом, у результаті якого загинуло 4 військовослужбовця, поранено не менше одного захисника, ще один потрапив у полон.

Про операцію повідомляли українські військові, пропагандисти терористів, а також ЗМІ та користувачі соцмереж.

Оприлюднені різними джерелами обставини боєзіткнення вказують на те, що воно сталося на території, яку контролюють терористи "ЛНР" – з іншого боку Бахмутської траси, біля біля селища Сентянівка (до декомунізації – Фрунзе).

Наразі відомі імена трьох із чотирьох загиблих: Денис Кривенко, Сергій Шевченко та, за непідтвердженими даними, Олександр Тюменцев. Ім’я ще одного захисника залишається невідомим.

Загиблих у соцмережах називають "донбасівцями", бо їх 16-й батальйон входив до добровольчого формування "Донбас", який наразі є окремим батальйоном спеціального призначення Національної гвардії України.

Про запеклий бій у район Кримського повідомив прес-центр Штабу АТО 23 листопада.

"Протягом доби на Луганському напрямку найгарячіше було на підступах до Кримського. Там відбулося бойове зіткнення, яке тривало близько восьми годин. Українськими бійцями було знищено чотирьох окупантів, ще п’ятьох – поранено", - повідомили військові 24 листопада.

У той же час, пропагандистстькі ресурси терористів показали трьох загиблих військовослужбовців ЗСУ під Сентянівкою перед евакуацією тіл. Також було опубліковано відео із чоловіком, який назвався "Фурсов Роман Вікторович, 58-ма бригада".



Як зазначив "офіційний представник народної міліції "ЛНР" Андрій Марочко, пораненого виявили під час евакуації тіл трьох загиблих українських військових – його нібито при відступі "кинули помирати на мінному полі". У фейковій "ЛНР", куди завели додаткові російські війська через переділ влади між ватажками терористів, "народна міліція" - назва незаконних збройних формувань, аналог армії, а не правоохоронного органу.

Радник Міністра оборони Юрій Бірюков, зазначив, що візит Полторака в ОТУ "Луганськ" 25 листопада стосувався насамперед 58-ї бригади і був пов’язаний із "невдалим рейдом".

"У мене крім матів по цій історії слів немає… Ініціатива тво командира роти, надивився репортажів про зачистку двох сіл в сірій зоні Світлодарської дуги. Слави захотілося. І поперли. Сам організатор і загинув першим. І людей поклав. Ніхто так і не зрозумів, навіщо вони поперли", – повідомив у Facebook Юрій Бірюков.



Андрій Марочко влаштував із полоненим та особистими речами загиблих пропагандистську акцію.

Він показав фото зім’ятої записки на фоні прапора "Волинські партіоти".

"Витягніть нас. Два 300. Нас 3. ... (нерозбірливо, очевидно, Двісті, - ред.). Міномет", - написано на листку із записника.



Андрій Марочко зателефонував рідним загиблих. Слухавку знімає жінка, яка називає абонента "Саша". Ймовірно, це - мати Олександра Тюменцева.

"Вибачте, будь ласка, але ваш син помер", – каже їй Марочко. Невідомо, чи на час знімання відео мати загиблого вже дізналася про загибель сина з інших джерел.

Пропагандист терористів демонструє телефон на камеру. Останній виклик від мами датований 11:59 24 листопада. На екрані смартфону фото, на якому військовий обіймає дівчинку.

В опублікованому відео також є кадри того, як полоненому Роману Фурсову надають медичну допомогу.

Зафільмовано також процес транспортування та передачі тіл загиблих.




У ході операції як мінімум одному військовому вдалося врятуватися. Його 25 листопада у шпиталі відвідав Міністр оборони Степан Полторак, який поспілкувався із бійцем про обставини бою.



Як повідомляла "УМ", військові оприлюднили інформацію, що в бою під Кримським вдалося вийти з-під обстрілів двом українським захисникам. Штаб АТО заявив, що врятувалися двоє військових, яких вважали загиблими. Імент та підрозділів у Штабі АТО не назвали.