Серіал «Свати» Держкіно можуть заборонити до показу в Україні

13:45, 29.11.2017
Серіал «Свати» Держкіно можуть заборонити до показу в Україні

Федір Добронравов на зйомках серіалу "Свати" (Цензор.Нет)

Голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко заявив, що серіал "Свати" не заборонять до показу через антиукраїнську позицію одного із акторів.

Про це Пилип Ілляєнко заявив у коментарі виданню "Гордон".

"Заборонами на в'їзд до України займається СБУ. Думаю, у них були підстави заборонити Добронравову відвідувати нашу країну, ураховуючи його позицію стосовно українців та територіальної цілісності України", – зазначив він.

Очільник Держкіно зазначив, що підтримує ініціативи СБУ із заборони на в’їзд, та додав, що серіал "Свати" не має стосунку до мистецтва чи культури.

"Заборона на в'їзд до України Добронравову не означає, що буде заборонено серіал "Свати". Поки що жодних рішень стосовно цього Міністерство культури не ухвалювало. На сьогодні правових підстав для заборони серіалу "Свати" немає", – заявив Пилип Іллєнко.

На думку голови Держкіно, серіал "Свати" - це бізнес.

"Я розумію, що є люди, чий бізнес пов'язаний із виробництвом контенту для більшого ринку, ніж український. Тобто для ринку РФ та інших російськомовних ринків. Це не мистецтво, не культура – це бізнес", – заявив він.

Голова Державного агентства з питань кіно переконує, що студія "95 квартал" сама створила проблеми для свого бізнесу на 4-му році війни із Росією.

"І чомусь тільки одна студія на четвертому році війни продовжує знімати у своїх фільмах актора, який перейшов усі межі в заявах на адресу нашої країни. У студії "Квартал 95" розуміли, що є ймовірність заборони на показ їхньої продукції. І тут вони почали звинувачувати всіх підряд", – додав Іллєнко.

На думку Іллєнка, заборона російських серіалів стимулює виробництво українського контенту.

"На сьогодні для показу в Україні заборонено понад 630 фільмів і серіалів. Вони не тільки російські. Сьогодні на наших каналах ви не знайдете жодного фільму або серіалу, де є пропаганда державних органів країни-агресора і які Росія зняла після 1 січня 2014 року", – сказав він.

"Це стимулювало розвиток виробництва вітчизняних серіалів. А враховуючи введені квоти, ці серіали виходять українською мовою. Наші актори починають грати в головних ролях, які раніше діставалися росіянам", – резюмував Іллєнко.

 

Вже невдовзі заступник голови Держкіно Сергій Неретін повідомив, що прокатне посвідчення серіалу "Свати" в Україні буде анульоване після потрапляння актора Добронравова до "чорного списку" Мінкульту.

 

"На практиці це означає, що серіал не зможуть показувати на українських телеканалах та у кінотеатрах", - уточнив пан Неретін у коментарі "Еспресо" в середу.

 


Як повідомляла "УМ", актор із серіалу "Сватіи" Федір Добронравов оголошений нев’їзним до України через поїздки в окупований Росією Крим та публічну підтримку порушення територіальної цілісності України.