У Ємені убили колишнього президента Салеха

19:40, 04.12.2017
У Ємені убили колишнього президента Салеха

Алі Абдалла Салех був президентом Ємену з 1990 року — з часу створення країни.

Повстанці-хусити підірвали будинок і вбили колишнього президента Ємену Алі Абдалли Салеха у столиці країни Сані.

 

Про це повідомляють світові ЗМІ у понеділок.

 

У Twitter місцевого видання Yemen Post News повідомили, що президент загинув. Також оприлюднене фото, на якому, як стверджує видання, тіло Салеха з травмою голови.

 

Джерела в партії пана Салеха також підтвердили його смерть, передає Al Arabiya TV.

 

Підконтрольні повстанцям-хуситам ЗМІ цитують посадовців, які оголосили про "кінець кризи зі зрадницьким ополченням та убивство їх лідера".

 

До минулого тижня прихильники пана Салеха виступали на боці хуситів у боротьбі з чинним президентом Абд-Раббу Мансуром Хаді. Але давні політичні тертя і суперечка за контроль над головною мечеттю в столиці викликали сутички, у яких від середи загинули 125 людей.

 

У суботу пан Салех запропонував коаліції, яка підтримує пана Хаді, "перегорнути сторінку", якщо припинять напади на Ємен та блокаду країни. Коаліція і уряд пана Хаді привітали цю заяву. Але хусити звинуватили пана Салеха у "перевороті" проти "альянсу, в який він ніколи не вірив".

 

Алі Абдалла Салех був президентом Ємену з 1990 року — з часу створення країни шляхом об’єднання Північного та Південного Ємену (з 1978 року очолював Північний Ємен). Наприкінці 2011-го він заявив, що піде у відставку — це була реакція на протести, які почалися в Ємені на хвилі повстань «арабської весни».

 

На зміну йому прийшов чинний президент Абдраббух Мансур Хаді. Утім, очікуваної стабільності країні це не принесло. Навесні 2015 року в Ємені почалася громадянська війна між силами, лояльними до президента Хаді, та підтримуваними Іраном повстанцями-хуситами. Під їхнім контролем значна частина території країни, в тому числі столиця Сана. На боці уряду воюють сили Саудівської Аравії.

 

Від початку громадянської війни в Ємені загинуло майже 9000 людей. 20 мільйонів людей страждають від голоду. За оцінками міжнародних організацій, до кінця 2017 року в Ємені від голоду може померти 50 тисяч дітей.

 

11 листопада очолювана Саудівською Аравією коаліція вдарила ракетами по Міноборони Ємену.