"Культурна революція" в Черкаській філармонії: математик, адміністратор та тамада послали заслужених народних на вихід

08:26, 05.12.2017

У Черкаській філармонії відбулася «культурна революція». Дует золотоніських друзів у складі директора та ведучого черкаського Антимайдану в 2013-2014 роках Юрія Федоряки та заступника голови Черкаської обласної ради, радикала Вадима Гайовича та 7 членів комісії за кілька годин відлучили від черкаських глядачів народних артисток України Лідію Зайнчківську та Ольгу Калину та заслужених артистів України Михайла Тихоненка, Миколу Петрину, Євгенію Крикун та заслуженого діяча мистецтв України Леоніда Трофименка. Замість того, щоб піднятися до рівня людей, які були і є гордістю національної культури, Федоряка з Гайовичем опустили філармонію до свого рівня.

Про це повідомляє сайт «Провінція».

Як повідомлялося раніше, наприкінці жовтня у багатьох провідних артистів Черкаської філармонії закінчився термін річних контрактів, оскільк по всій Україні в театрах і філармоніях артисти перейшли на контрактну систему. 
Минулого четверга відбулося засідання конкурсної комісії, яка підбирала людей на звільнені вакансії. Головою комісії мав бути народний артист України Олександр Турець. Проте до Черкас він так і не доїхав. Причини – невідомі.

У результаті в комісію увійшли – директор філармонії, історик за фахом Юрій Федоряка (про те, що він – особа зацікавлена, отже – необ’єктивна, Юрій Григорович очікувано забув), заступник голови Черкаської облради Вадим Гайович, директор Департаменту культури і зв’язків з громадськістю Черкаською ОДА, математик за фахом Олександр Шабатін та головний адміністратор філармонії Віра Синявська (провідний фахівець в мистецтві оцінювання якості співу й танців?, - Пров.). Решта членів конкурсної комісії – 5 осіб – працівники Національного педагогічного університету Драгоманова. 
Яке відношення до оцінювання професійного рівня артистів та керівників художніх колективів мають працівники ПЕДАГОГІЧНОГО університету? Хіба що тому, що цей вишзакінчував член комісії, заступник голови облради Вадим Гайович…

Про склад комісії в пресі за місяць до проведення конкурсу не оголошувалося. Хто і за яким принципом формував її склад – невідомо. Представника Мінкульту у Черкаси не запросили. Сам конкурс відбувся не в залі, а в хоровому класі, де мали можливість розміститися від сили кілька десятків осіб. 
Присутньому на засіданні журналісту ОДТРК «Рось» заборонили знімати конкурс, що є грубим порушенням, бо у спеціальному Положенні передбачена можливість прямої телевізійної трансляції. 
Відомі артисти відмовилися брати участь у процедурі, яку розцінили, як принизливу. Перш за все тому, що професіоналів мають оцінювати професіонали, а не математик, адміністратор та тамада. 
Солістка Черкаського народного хору Євгенія Крикун – перша виконавиця пісні на всі часи «Мамина вишня» сказала, що коли на її місце прийде хтось, хто заспіває краще за неї, вона «поцілує їй руку й благословить». Інший соліст хору, заслужений артист України Михайло Тихоненко теж відмовився від участі. 

«Зберіть професіоналів, дайте сцену і я заспіваю. Разом з конкурентами. Одразу все буде зрозуміло», - заявив артист. 
Однак сценарій «культурної революції»від Федоряки-Гайовича нічого зайвого не передбачав.
Екс-керівника Черкаського народного хору Леоніда Трофименка спитали: як він дивиться на те, щоб Черкаський народний хор виконував джазові композиції?

«Навіщо? - здивувався Трофименко. –У Черкасах чимало відомих джазових колективів. Який сенс у виконанні того, що хору непритаманне?»

Однак професійної розмови вести було ні з ким. Кожному з 4 претендентів відвели по 10 хвилин. Після голосування новим художнім керівником Черкаського народного хору став киянин Володимир Федос. По закону художній керівник колективу такого рівня, як Черкаський академічний заслужений український народний хор, повинна мати не менше 5 років керівного стажу в професійному колективі. Федос же працював у студії хору імені Григорія Верьовки. Це навчальний, а не професійний колектив. 
Художнім керівником філармонії комісія обрала ведучу симфонічного оркестру Тетяну Гук. Вищої музичної освіти, як того вимагає Положення, Тетяна Гук не має…
У результаті люди, які десятиліттями були обличчями української культури, викинуті з філармонії, як непотріб. 
Відтепер на черкаській філармонічній сцені конкуренції у талановитого тамади з Золотоноші немає. Співатиме, танцюватиме й декламуватиме  особисто Юрій Федоряка. Заслужених і народних – зачищено. 

Експеримент цікавий. Але, збираючись на концерт до Черкаської філармонії, тепер варто не забувати брати з собою тухлі яйця. Джаз у виконанні Черкаського народного хору - це щось із чимось…