Майже 70 українців фігурують в документах офшорних «Райських островів»

10:59, 06.12.2017

68 українців є керівниками або власниками компаній, зареєстрованих в офшорах "Райських островів".

Про це повідомляє DW з посиланням на дані аналітиків YouControl.

З 57 офшорів, власниками яких є українці, 27 зареєстровані на Британських Віргінських островах, 11 - на Бермудських островах, 7 - на Мальті, 4 - на острові Мен, 3 - на Кайманових островах, 3 - на Сейшельських островах, 1 - у Великобританії й 1 - на острові Джерсі.

Дві третини українців-засновників офшорів "Райських документів" є керівниками або власниками українських компаній, що працюють в аграрному, фінансово-інвестиційному, фармакологічному, транспортному, енергетичному й ІТ-секторі.

Зі слів аналітиків YouControl, офшорами користуються як групи компаній, зайняті у важкій промисловості й масштабному виробництві, так і невеликі "стартапи", які розробляють комп'ютерні програми.

Відзначається, що для деяких видів бізнесу, зокрема у сфері IT, використання офшорних і "напівофшорних" компаній взагалі є життєво необхідним, адже нині вихід на велику кількість міжнародних платформ для поширення своєї IT-продукції можливий саме через іноземні компанії. Так само вони отримують доходи саме на рахунки в іноземних банках, стверджують аналітики.

Нагадаємо, після публікації "документів Райських островів" Президента України Петра Порошенка вчергове звинуватили у спробі мінімізувати податки за допомогою офшорів у разі продажу корпорації "Рошен".