У Вінниці відкрили меморіальну дошку соратнику Симона Петлюри – Семену Якерсону

12:03, 07.12.2017
У Вінниці відкрили меморіальну дошку соратнику Симона Петлюри – Семену Якерсону

У Вінниці 6 грудня відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки вінничанину, який був сотником армії Української Народної Республіки та соратником Симона Петлюри – Семену Якерсону. Про це повідомляє вінницький сайт «Вежа».
 
Подія була приурочена одразу до трьох дат – 100-річчя української Революції, 120-ї річниці від народження Якерсона та із нагоди Дня Збройних Сил України. Відтепер меморіальну дошку можна буде побачити на фасаді Вінницького торговельно-економічного інституту по вулиці  Соборній, 87.
 
«Нам чомусь здається, що УНР у перший період того часу – це виключно сприйняття українців як політичної нації. Але політична нація виключає поняття національності як такої. А Якерсон, який був вінничанином з російськомовної родини єврейського походження, офіцером армії УНР – це було взагалі нереальним в специфіці Російської імперії», – говорить Олександр Федоришен, очільник «Центру історії Вінниці».
 
Також історик зазначає, що оскільки зв’язок Вінниці із подіями сторічної давнини є очевидним, відтак головною метою є створення музею Тимчасової столиці УНР.
 
За його словами, протягом наступних років також буде відбуватись низка меморіативних заходів по вшануванню подекуди невідомих чи забутих вінницьких героїв.
 
Ініціатором встановлення дошки став київський благодійний фонд «Героїка» та низка інших недержавних організацій, консультування надавав «Центр історії Вінниці», у якості скульпторів була запрошена творча майстерня «Оврах». Кошти на виготовлення дошки – 70 тисяч гривень – надала Вінницька обласна державна адміністрація.
 
Встановлення дошки на фасаді вінницького інституту не випадкове, адже за даними архіву Вінницької області, Семен Якерсон проживав зовсім поруч – за адресою вулиця Соколова, 3 (тепер – вулиця Шиповича). Втім,  будинок сотника не зберігся.
 
Унікальність цієї історичної постаті зокрема у тому, що вінничанину з єврейської міщанської родини вдалося не тільки взяти участь у низці знакових та важких бойових дій, а й при цьому мати доволі почесне звання сотника – офіцера – армії.
 
Якерсон служив у низці інших військових підрозділів: Одеська гайдамацька бригада, Перший дієвий полк імені Винниченка, Третя Залізна дивізія, Гарматний курінь Першої кулеметної дивізії.
 
До речі, щодо національності, сам Семен Якерсон свого часу зазначив у одному з документів: «національність – українець, віросповідання – юдей». Завершилось життя сотника у гетто в Празі 1944 року від рук нацистів.