Яструб війни: як світ відреагував на визнання Трампом Єрусалима столицею Ізраїлю

08.12.2017
Яструб війни: як світ відреагував на визнання Трампом Єрусалима столицею Ізраїлю

Обурені палестинці палять американські прапори і портрети Трампа.

У п'ятницю Рада безпеки ООН збереться на надзвичайне засідання, яке скликається за вимогою восьми з 15 її членів.

 

Із відповідним проханням до генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша звернулися Франція, Болівія, Єгипет, Італія, Сенегал, Швеція, Велика Британія й Уругвай.

 

Причиною екстреного засідання стало прийняте і підписане в середу президентом США рішення в односторонньому порядку визнати Єрусалим столицею Ізраїлю.

 

Як бачимо, Україна утрималась від осуду спроби легалізації анексованої території, хоча сама розраховує на осуд міжнародною спільнотою в питанні анексії її територій.  

Усупереч застереженням 

Це рішення, яке йде в розріз iз постановами ООН та світовим правопорядком, Дональд Трамп цинічно назвав кроком у напрямку «пошуку миру між Ізраїлем та палестинцями» та «ознаменуванням початку нового підходу до врегулювання ізраїльсько-палестинського конфлікту».
 
Хазяїн Білого дому також дав вказівку Держдепартаменту США почати підготовку до перенесення американського посольства з Тель-Авіва до Єрусалима.
 
За словами Трампа, він усвідомлює, що його рішення викличе «розбіжності й полеміку», але він упевнений у тому, що в кінцевому підсумку ці розбіжності вдасться подолати. 
 
Про готовність Трампа до такого протиправного та провокативного кроку було відомо і раніше.
 
Лобістом інтересів Ізраїлю виступав його зять-бізнесмен і водночас старший радник Трампа — Джаред Кушнер, єврей за походженням.
 
Свою справу зробило також потужне єврейське лобі в бізнесових колах, Конгресі та уряді США. 
 
Ізраїль та Палестинська автономія офіційно вважають Єрусалим своєю столицею i не визнають таке право за іншою стороною, хоча ізраїльський суверенітет над східною частиною міста не визнаний ООН.
 
Резолюція Генеральної асамблеї ООН №181 від 29 листопада 1947-го, відома за назвою «Резолюція про розділ Палестини», припускала, що міжнародне співтовариство візьме під свій контроль майбутнє Єрусалима після закінчення британського мандата (15 травня 1948 р.).
 
В 1950 році Ізраїль в односторонньому порядку оголосив Єрусалим своєю столицею; всі гілки влади ізраїльського уряду розташовуються в Єрусалимі.
 
Після перемоги в шестиденній війні 1967 року Ізраїль одержав контроль над усією територією міста, законодавчо відокремив Східний Єрусалим від західного берега ріки Йордан й оголосив свій суверенітет над Єрусалимом.
 
ООН і всі його члени не визнають однобічної анексії Східного Єрусалима. Майже всі держави розміщають свої посольства в районі Великого Тель-Авіва.
 
Тож Сполучені Штати визнали Єрусалим столицею Ізраїлю усупереч застереженням і спротиву міжнародної спільноти.
 
Таким чином, американський лідер перервав багаторічну традицію США, як і всіх інших членів ООН, відмовлятися робити офіційні заяви з приводу статусу Єрусалима. 

ХАМАС закликає до війни

Рішення Трампа підштовхує палестинців і, можливо, увесь Близький Схід до нової спіралі кривавих конфліктів. Учора на палестинських територіях відбувся загальний страйк на знак осуду дій США.
 
Організація ХАМАС, яка контролює Сектор Газа, але має впливи і на Західному березі Йордану, закликала палестинців до нової інтифади (священної війни).
 
Відповідну заяву зробив учора лідер глави Політбюро руху Ісмаїл Ханія.
 
«Ми закликаємо всіх вільних людей Палестини вийти в п’ятницю на «день гніву» та оголосити цей день початком нової інтифади. Завтра розпочнеться повстання нашого народу проти окупації, і ми впевнені в перемозі та звільненні нашої священної землі», — заявив Ханія.
 
І додав, що вже віддав наказ усім структурним підрозділам «бути готовими до відсічі будь-якої загрози. Ханія назвав дії США «неприхованою агресією проти палестинців» та ствердив, що вона «відкриває ворота пекла в регіоні».
 
Глава Палестинської автономії Махмуд Аббас так прокоментував рішення Трампа: «Ці гідні жалю та неприйнятні заходи свідомо підривають всі мирні зусилля та проголошують, що США відмовляються від ролі спонсора мирного процесу, яку вони відігравали всі останні десятиріччя». 
 
Ще в середу рішення Трампа засудили на спільній зустрічі в Анкарі президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган та король Йорданії Абдалла.
 
«Будь-який необережний крок може спровокувати хвилю обурення в ісламському світі, підірвати основу мирного процесу, викликати нові заворушення та сутички», — сказав Ердоган.
 
Туреччина та Йорданія є союзниками США і належать до тих нечисленних ісламських держав, які встановили дипломатичні відносини з Ізраїлем.
 
Тому до їх голосу варто дослуховуватися. Інші країни Близького Сходу також засудили рішення Трампа.
 
Генсек ООН Антоніу Гутерріш заявив: «Я послідовно виступав проти будь-яких односторонніх заходів, які поставили б під загрозу перспективу миру для ізраїльтян і палестинців».
 
Рішення президента США Дональда Трампа спричинило переважно критичну реакцію світових лідерів. Німецька канцлер Ангела Меркель у середу, 6 грудня, заявила, що федеральний уряд «не підтримує цю позицію, позаяк статус Єрусалима мають визначити переговори у рамках рішення «дві держави для двох народів».
 
Глава дипломатії Євросоюзу Федеріка Могеріні, у свою чергу, висловила серйозну стурбованість заявою Трампа та можливими її наслідками для ситуації на Близькому Сході. Критично­ виступили також президент Франції Еммануель Макрон і британська прем’єр Тереза Мей.