Єгор Соболєв звільнений з посади голови антикорупційного комітету Ради

17:55, 07.12.2017
Єгор Соболєв звільнений з посади голови антикорупційного комітету Ради

Єгор Соболєв каже, що його звільнення заплановане владою.

Верховна Рада звільнила депутата від «Самопомочі» Єгора Соболєва з посади голови Комітету Ради з питань запобігання і протидії корупції.

 

За прийняття відповідного проекту постанови №7368 проголосувало 256 депутатів Ради у четвер.

 

Зокрема за рішення проголосували 108 депутатів від БПП, 65 - від "Народного фронту", 32 - від "Опозиційного блоку", 15 - від "Радикальної партії", 17 - від "Відродження" та 13 - від групи "Воля народу".

 

Відтак, Соболєв продовжує бути лише членом комітету. Таким чином після відкликання Соболєва з посади принцип пропорційного представництва в комітетах депутатських фракцій буде дотримано.

 

Сам Єгор Соболєв зазначив з парламентської трибуни, що його звільнення – це частина великого плану влади: "План такий – поламати незалежність Антикорупційного бюро і Антикорупційної прокуратури, створити фейковий Антикорупційний суд або взагалі його не створювати і закрити майно посадовців".

 

Депутат додав, що протягом його роботи на цій посаді ніяких претензій йому ніхто не висував, а всі вони виникли тільки зараз.

 

На його думку, «наше з вами законодавство веде до того, що керівництво держави, президент України, лідери ключових політичних сил більше не почувають себе недоторканними, більше не почувають себе над законом». «І це головна причина мого звільнення», - вважає Соболєв.

 

Депутат прогнозує, що створене в Україні антикорупційне законодавство «буде мати фундаментальні наслідки для України». За його даними, за час його головування  члени комітету встановили корупційні ризики у більш ніж 300 законопроектів.

 

Цікаво, що голова Верховної Ради Андрій Парубій підтримав звільнення Єгора Соболєва з посади голови комітету, але вважає, що таке рішення не зробило парламент сильнішим.

 

Спікер також висловив занепокоєння ситуацією у парламенті: "Чотири роки тому у ці дні більшість тут присутніх разом стояли на Майдані пліч-о-пліч і в мене інколи виникає питання - що з нами трапилося?".

 

Окрім того, Парубій наголосив, що Рада має подякувати Соболєву за ту роботу, яка була проведена ним за ці роки.

 

Як повідомляла «УМ», 6 грудня комітет з питань запобігання і протидії корупції на своєму засіданні визнав незадовільною роботу Соболєва на посаді голови Комітету та рекомендував ініціювати перед Верховною Радою України процедуру його відкликання із займаної посади.