Угорщина закликає розмістити на Закарпатті місію ОБСЄ

20:33, 07.12.2017

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто закликав розмістити місію ОБСЄ на постійній основі в Закарпатській області.

 

Про це Сійярто заявив у межах 24-го засідання Ради міністрів ОБСЄ у Відні у четвер.

 

«Ми занепокоєні напруженістю в Закарпатській області, де проживає 150 тисяч угорців. Під час антиугорських демонстрацій, до яких долучилися жителі інших регіонів України, відбувалися наруги над національними символами і скандувалися антиугорські гасла. У зв’язку з цим ми наполягаємо на постійній присутності спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Закарпатській області», — заявив пан Сійярто.

 

Крім того, угорський міністр назвав «справжнім розчаруванням» ухвалення Верховною Радою закону про освіту.

 

«Він абсолютно суперечить двостороннім та багатостороннім зобов'язанням України, включно із зобов’язаннями щодо ОБСЄ», — сказав Сійярто.

 

Стосунки України й Угорщини погіршилися на тлі ухвалення Верховною Радою нового закону про освіту, що набув чинності 28 вересня. Закон визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але відповідно до освітньої  програми можуть викладатися одна або кілька дисциплін на двох і більше мовах.

 

Пізніше Угорщина наклала вето на скликання засідання комісії НАТО-Україна, запланованого на 6 грудня.

 

12 листопада в Береговому на Закарпатті націоналісти під час акції протесту зняли угорський прапор з будівлі міської ради, але потім правоохоронці його забрали й повісили назад.

 

Угорщина закликала українську владу розслідувати інцидент із зірваним угорським прапором.