У Польщі прийняли скандальну судову реформу попри протести

14:41, 16.12.2017
У Польщі прийняли скандальну судову реформу попри протести

Сенат Польщі не почув ні протестантів від опозиції, ні посадовців з Брюселю.

Верхня палата парламенту Польщі, попри протести опозиції і простих поляків, без змін прийняла два скандальні закони про зміни в судовій системі країни — про Верховний суд і Національну раду судочинства (KRS) у Варшаві в п’ятницю ввечері.

 

Обидва закони має ще підписати президент Польщі Анджей Дуда.

 

Про повідомляють польські ЗМІ в суботу.

 

Зокрема, за закон про Національну раду судочинства проголосували 60 сенаторів, 26 — проти, один утримався. Натомість, за закон про Верховний суд проголосували 58 сенаторів, 26 були проти, а троє сенаторів утрималися.

 

Зазначається, що закони про Нацраду судочинства і Верховний суд були прийняті без поправок, які пропонувала опозиція.

 

Представники опозиційної партії наголосили, що обидва ці закони суперечать Конституції і мають на меті підпорядкувати судову гілку чинній партії влади. Голосування за закони відбувалося під крики “Ганьба!” від протестувальників під парламентом.

 

Після голосування до протестувальників у ніч на суботу вийшли декілька сенаторів опозиції, які заявили, що вони не здадуться й далі боротимуться проти узурпації влади партією PiS.

 

Зокрема, сенатор Богдан Кліх зазначив, що прийняті закони не сильно відрізняються від тих, на які президент Дуда наклав вето у липні. Відтак, за його словами, “знищуються вільні суди” за планом Ярослава Качинського.

 

Тоді як маршалок Сенату Станіслав Карчевський навпаки вважає, що протестують проти цих законів лише 20% суспільства, а 80% їх підтримують. На його думку, ці протести мають "політичний характер" і скликані опозицією.

 

Депутати опозиції вже закликали президента Дуду накласти вето на ці закони. Але міністри канцелярії президента Польщі зазначили, що Дуду влаштовують закони в нинішній формі, і він не накладатимемо на них вето.

 

І це попри те, що Єврокомісія неодноразово зазначала, що зміни в системі судочинства Польщі не відповідають європейським стандартам. Брюссель готується наступного тижня задіяти проти Варшави 7-му статтю договору ЄС, що передбачає накладення на країну санкцій.

 

Нагадаємо, наприкінці липня президент Польщі Дуда наклав вето на два з трьох законопроектів правлячої партії PiS, які мали на меті реформувати систему судочинства. Лідер PiS Ярослав Качинський тоді підкреслив, що це рішення Дуди є помилкою. На переконання опозиційних партій та частини громадськості, це мало ознаки узурпації судової гілки влади з боку правлячої партії.

 

Тоді як у Єврокомісії закликали владу Польщі утриматися від змін у судовій системі і надіслали на початку вересня листа польському уряду, в якому закликали привести законодавство держави у відповідність до вимог загальноєвропейського права та цінностей Євросоюзу. Натомість у Варшаві назвали заяви Брюсселя безпідставним втручанням у внутрішні справи країни.