Бекір Дегерменджи у СІЗО написав листа про обставини сфабрикованої проти нього справи

12:38, 18.12.2017
Бекір Дегерменджи у СІЗО написав листа про обставини сфабрикованої проти нього справи

Бекір Дегерменджи звинувачуєть у вимаганні грошей в особливо великому розмірі (Антон Наумлюк / Радіо свобода)

Кримськотарський активіст Бекір Дегерменджі передав через адвоката лист. у якому розповів про всі обставини справи проти нього та соратників, які намагалися повернути гроші Веджіє Кашці.

Листа опублікувала донька ув’язненого Мавіле Дегерменджі.

Бекір Дегерменджі повідомив, що познайомився із Веджіє Кашкою під час судових засідань над його сином у "справі 26 лютого". Легендарна жінка, яка понад 50 років боролася за права кримськотатарського народу, приходила підтримувати політв’язнів.

Із листа стає зрозуміло, що онука Веджіє Кашки почала сімейне життя із Юсуфом Айтаном.

Юсуф Айтан, за словами Бекіра Дегерменджі, невдовзі зник, при цьому зникли і гроші Веджіє Кашки.

Зі слів онуки Веджіє Кашки вдалося довідатись, що Юсуф Айтан проживає у Заріни Аметової, вдови Решата Аметова.

Бекір Дегерменджі заявив, що всі, хто знав про викрадення грошей "зятем" Веджіє Кашки, не хотіли скандалу, тому не звернулися вчасно до правоохоронців.

Врешті вдалося домовитися про зустріч із Юсуфом Айтаном, йому пообіцяли безпеку.

Коли активісти, які намагалися повернути гроші Веджіє кашки, зібралися у кафе, їх арештували. В ході "операції" російських силовиків Веджіє Кашці стало зле, вона померла дорогою до лікарні.

"З боку людяності та моралі, я думаю, люди зрозуміють, що моє провини, провини моїх знайомих немає, так що ніяких погроз ми цьому негіднику не робили. Єдине, про що ми його просили, якомога швидше розібратися з корисних цілях, вимагали у нього гроші. Дурня якась...", - написав Бекір Дегерменджи.




У коментарях Заріна Аметова стверджує, що Юсуф Айтан розповідав їй про погрози.



Нагадаємо, Бекіра Дегерменджи, разом із іншими активістами, затримали 23 листопада. 14 грудня стало відомо, що Бекір Дегерменджи потрапив до реанімації з ускладненнями хронічної астми. Адвокати кримськотатарського активіста повідомили, що вони 5 днів вимагали надати арештанту медичну допомогу, але на їх заклики силовики окупантів не реагували.