Суд арештував підозрюваного у сепаратизмі соратника Медведчука на два місяці

19.12.2017
Днями підозрюваний у сепаратизмі голова Харківського осередку організації «Український вибір» Віктора Медведчука, колишній депутат міськради Андрій Лесик арештований без права застави на два місяці.
 
Запобіжний захід — утримання під вартою — Лесику обрав Київський райсуд Харкова 15 грудня ввечері.
 
«Суд відправив на два місяці у СІЗО без застави — до 6 лютого 2018 року — затриманого в Луганській області екс-депутата Харківської міськради VI-VII скликань Андрія Лесика, повноваження якого були припинені достроково», — зазначила прес-секретар прокуратури Віта Дубовик.
 
Раніше колишньому депутату Харківської міськради від партії «Відродження» було оголошено підозру у ч. 2 ст. 110 КК України — «посягання на територіальну цілісність і недоторканність України особою, яка є представником влади». Андрій Лесик був затриманий і доставлений до суду 15 грудня.
 
За словами помічника затриманого Геннадія Соколова, Андрій Лесик перебував на стаціонарному лікуванні у Луганській області і був затриманий, коли «відпросився, щоб привітати цивільну дружину з днем народження і приїхав до неї».
 
За даними прокуратури, Лесик тривалий час перебував у розшуку і переховувався від правоохоронців.
 
Під час сесій Харківської міськради він неодноразово демонстрував проросійську позицію, говорячи про конфлікт на Донбасі.
 
За даними попереднього розслідування по лінії СБУ, будучи депутатом, вказана особа здійснювала заклики до зміни меж території держави.
 
Він закликав громадян, зокрема в Одесі, блокувати транспортні розв’язки з метою перешкоджання пересуванню по місту військових і поліції, провести незаконний референдум, не підкорятися законній дер­жавній владі.
 
Цьогоріч 9 травня біля Меморіалу Слави в Харкові Андрій Лесик з’явився з георгіївською стрічкою. Тоді сталася бійка між проукраїнськими активістами і їхнiми опонентами.
 
Нагадаємо, ще 17 травня 2016 року депутати Харківської міськради позбавили Лесика депутатського мандата за «дії всупереч позиції партії, дешевий популізм і самопіар». 26 грудня 2016 року Дзержинський райсуд Харкова відмовився скасувати рішення міськ­ради.