Снігопади, хуртовини і зливи: штормове попередження оголосили у 12 регіонах України

19.12.2017
Снігопади, хуртовини і зливи: штормове попередження оголосили у 12 регіонах України

Справжні тріскучі морози очікуються в Україні ближче до нового 2018 року.

Дощ зі снігом, сильний вітер та ожеледь розгулялися днями у Західній Україні, на Київщині, а також у Вінницькій та Сумській областях.
 
Загроза сходження лавин у Закарпатті досягає серйозного четвертого рівня.
 
У південних містах Херсоні, Миколаєві та Одесі — штормові пориви вітру й проливні дощі.
 
Синоптики попереджають, що погода змінюється дуже швидко та різко, тому водії автотранспорту повинні бути особливо обережними на дорогах, щоб не стати жертвами ДТП.
 
За словами синоптика Наталії Діденко, тепла погода збережеться лише на сході України, проте ці території країни заллють зливи.
 
— Циклон приніс нам похолодання та велику кількість опадів у вигляді мокрого снігу та дощів, — розповіла синоптик Наталія Діденко. — Найхолодніше буде на заході України, де вже сьогодні вночі температура повітря опуститься до 10 градусів морозу. — Центр України постраждає від штормових поривів вітру, а ось у Києві очікуються снігопади з хуртовиною. У Карпатах також буде морозна погода, від трьох до восьми градусів нижче нуля. У таких містах, як Дніпропетровськ, Запоріжжя та Житомир, переважатимуть дощі, але погода буде мінлива та вітряна.
 
Тим часом рятувальники ДСНС попереджають про серйозну небезпеку сходження лавин у Західній Україні, в горах Івано-Франківської області.
 
На офіційному сайті з попередження надзвичайних ситуацій опублікували штормове попередження на найближчі дні.
 
Як відомо, ще раніше стихія зруйнувала міст на трасі «Мукачеве—Рогатин», а також вивела з ладу дамбу неподалік села Вогіново.
 
Річки Латориця та Боржава, що вийшли з берегів, затопили майже два кілометри дороги на Закарпатті та підтопили десятки довколишніх будинків.
 
Рятувальникам довелося евакуювати людей iз найбільш постраждалих від опадів регіонiв, а також визволяти водіїв легковиків зі снігових пасток на гірських дорогах.
 
Досі відрізано від цивілізації село Котельниця у Воловецькому районі Закарпатської області. Радує тільки той факт, що, незважаючи на серйозний розгул стихії, жертв та постраждалих поки що немає. 
 

ДО РЕЧІ

Синоптики вже озвучили свій прогноз відносно того, яка очікується погода на новорічні свята та Різдво Христове. Народні та метеорологічні прогнози віщують українцям на Новий рік 2018-го морози та помірну кількість снігу.
 
За словами завідуючої відділом кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів Вазіри Мартазинової, у переважній більшості міст нашої країни у ніч з 31 грудня на 1 січня очікуються справжні тріскучі морози.
 
Температура повітря у Києві на Новий рік буде коливатися у межах від -5 до -12 °С, можливий мокрий сніг.
 
На півночі та сході країни очікуються сильні снігопади, а ось на півдні новорічні свята пройдуть переважно без опадів, при комфортній для цієї пори року температури повітря у межах 1-2 градуси морозу.