Цього тижня в буремній Каталонії відбудуться дострокові вибори в парламент

19.12.2017
Цього тижня в буремній Каталонії відбудуться дострокові вибори в парламент

Інес Аррімадас претендує на звання нового лідера Каталонії.

Як відомо, після проголошення Каталонією в односторонньому порядку незалежності центральний уряд Іспанії розпустив місцевий парламент і призначив на 21 грудня дострокові вибори. Тепер виборча кампанія увійшла в заключну фазу. 
 
Згідно з соціальними опитуваннями, правляча в Іспанії Народна партія в Каталонії дуже непопулярна, зазначає «Євроньюс».
 
Незважаючи на особисту участь прем’єр-міністра Іспанії Маріона Рахоя, який прибув до каталонського міста Таррагона підтримати главу виборчого списку Народної партії Хав’єра Гарсія Альбіоля, консерватори можуть зайняти на виборах у Каталонії останнє місце, не виключають місцеві оглядачі. 
 
Найкращий результат на цих виборах може продемонструвати правоцентристська партія «Громадяни» («Сьюдаданос»).
 
Соціологи, на підставі опитувань громадської думки, прогнозують партії більш ніж 22-відсоткову підтримку ви­борців.
 
Лідер виборчого списку цієї партії Інес Аррімадас на передвиборчому мітингу в Барселоні пообіцяла «справжні зміни» тим, хто проголосує за її політичну силу.
 
Це натяк на нерішучість дій на шляху до незалежності попереднього очільника Женералітету Каталонії Карлеса Пучдемона.
 
Ліва республіканська партія може розраховувати на виборах на другий результат iз 20% підтримки виборців.
 
Її виборчий список очолює Карма Форкадель — колишній спікер парламенту автономії, яку звільнили з ув’язнення 10 листопада під заклад.
 
Очолювана Карлесом Пуч­демоном коаліція «Разом за Каталонію» — на третьому місці з результатом 17% голосів.
 
Главі Демократичної конвергенції Пучдемону доводиться вести виборчу кампанію з Брюсселя, з використанням відеозв’язку, бо в Каталонії йому загрожує ув’язнення.
 
А його права рука Орiол Жункерас уже перебуває у в’язниці. На четверту позицію у виборах може розраховувати Соціалістична партія. 
 
Минулих вихідних близько восьми тисяч осіб вийшли на демонстрацію в Барселоні на знак підтримки взятих під варту два місяці тому без права звільнення під заклад Жорді Санчесі і Жорді Куїшара — лідерів двох головних каталонських громадських організацій, які виступають за незалежність регіону. 
 
Центральний уряд шляхом виборів розраховував «очистити» каталонський парламент від «незалежників». Схоже, що цей намір Мадриду не вдасться.
 
Карлес Пучдемон популярно розтлумачив: «Найпростіший спосіб зрозуміти, що означають наступні вибори, — це назвати їх другим туром голосування, перший тур якого відбувся 1 жовтня (тоді була проголошена незалежність Каталонії. — Ред.). Невже вони думають, що ми все забули? Вони вважають, що ми не пам’ятаємо поліцейського насилля, яке супроводжувало тодішнє голосування?».
 
Втім повторення прямого проголошення незалежності, яке відбулося 1 жовтня, може не відбутися. Бо прогнозований переможець виборів — партія «Громадяни» — є більш поміркований і може вибрати більш довгий і виважений шлях просування до кінцевої мети. 
 
Чітко зрозуміло лише те, що вибори 21 грудня будуть мати велике значення та наслідки не лише для Каталонії й Іспанії, а й усього Євросоюзу та десятків інших територій у світі, які мають сепаратистські настрої та уважно приглядаються до досвіду каталонців.