Кличко не оплачуватиме патенти Кривопішина на столичну електричку

22:01, 19.12.2017
Кличко не оплачуватиме патенти Кривопішина на столичну електричку

Олексій Кривопішин (праворуч) потурбувався про свій дохід на пенсії на посаді глави Південно-Західної залізниці

Мер Києва Віталій Кличко заявив, що столиця не платила та не платитиме за використання патенту на "Міську електричку" колишньому главі Південно-Західної залізниці Олексію Кривопішину.

 

Про це йдеться на сайті мера Києва у вівторок.

 

"Інформація про те, що місто нібито сплачує кошти за використання патенту, отриманого Олексієм Кривопішиним, викликала резонанс в медіа. Зараз ми перевіряємо всю інформацію і обставини отримання цього патенту", - відзначив Кличко.

 

Мер Києва додав, що міська влада звернулася до Мінекономрозвитку щодо проведення експертизи новизни деклараційних патентів на міську електричку.

 

"Можу сказати, що місто не платило і не платитиме за цей патент. Ми звернулися до Мінекономрозвитку, яке видавало відповідні патенти, аби там перевірили реальну новизну та рівень корисних моделей. Якщо новизни в них немає, деклараційні патенти будуть визнані міністерством недійсними", - зазначив Кличко.

 

За його словами, якщо міський спосіб перевезення пасажирів залізничним транспортом - міською електричкою та Tram Train запатентовано обґрунтовано, тоді Олексій Кривопішин безкоштовно передасть патенти громаді міста Києва.

 

Крім того, Кличко повідомив, що Кривопішин написав заяву на звільнення.

 

Раніше у ЗМІ з’явилася інформація, що  КП "Київпастранс" має виплатити Олексію Кривопішину 250 тисяч гривень за патент на корисну модель на перевезення пасажирів "міською електричкою". Мовляв, 26 жовтня 2017 року Кривопішин виграв тендер КП "Київпастранс" через систему ProZorro.

 

Згідно з умовами тендеру, Кривопішин надає комунальному підприємству виняткову ліцензію на використання корисною моделлю "Спосіб внутрішньоміських пасажирських перевезень залізничним транспортом "Міська електричка".

 

У підписаному договорі вказано, що КП "Київпастранс" повинен платити Кривопішину по 50230 грн щороку протягом 5 років. В цілому чиновник-"винахідник" повинен отримати з міської казни 251 150 грн.

 

До того ж, якщо влада Києва побудує швидкісний залізничний шаттл з міста в аеропорт Бориспіль, можливо їй доведеться платити Кривопішину ліцензійні відрахування.