Верховна Рада оприлюднила законопроект про Антикорупційний суд

21:52, 26.12.2017

Текст президентського законопроекту про Вищий антикорупційний суд оприлюднено на сайті Верховної Ради у вівторок ввечері.

 

Про це свідчить інформація з офіційного сайту парламенту. Так, законопроект було подано 22 грудня, а направдено на розгляд профільного комітету у вівторок, 26 грудня.

 

Зокрема у тексті законопроекту 7440 вказується, що на посаду судді Вищого антикорупційного суду претендент обирається на конкурсі, ним може бути призначений громадянин України у віці не менше ніж 35 років, зі стажем роботи на посаді судді не менш ніж 5 років, з науковим ступенем у сфері права чи пропрацювавши в науковій галузі щонайменше 7 років, з адвокатським досвідом.

 

Водночас, не можуть бути призначені суддями Вищого антикорупційного суду ті, хто десять років до призначення працювали в силових структурах, обіймали політичні посади, вчиняли корупційні правопорушення тощо.

 

Президент у законопроекті пропонує Раді передбачити створення Громадської ради міжнародних експертів і дозволити йому ветувати кандидатури в антикорупційний суд.

 

Також пропонується дозволити Вищому антикорупційному суду розглядати справи, у яких збиток або предмет злочину становить понад 500 прожиткових мінімумів, а також передбачити цілодобову охорону для суддів Вищого антикорупційного суду.

 

Згідно з текстом законопроекту, закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

 

Нагадаємо, 21 грудня Верховна Рада з третьої спроби проголосувала за відкликання депутатського законопроекту №6011 про створення Антикорупційного суду. За це проголосували 235 нардепів.

 

У НАБУ заявили про необхідність створення Вищого антикорупційного суду для ефективного притягнення до відповідальності корупціонерів.

 

Представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко зазначала, що Петро Порошенко може внести до Верховної Ради законопроект про Антикорупційний суд вже в 2018 році.