В Італії призначили дострокові вибори в парламент через затяжну політичну кризу

09:11, 29.12.2017
В Італії призначили дострокові вибори в парламент через затяжну політичну кризу

Парламент Італії під час засідання (фото із відкритих джерел)

Президент Італії підписав указ про розпуск парламенту. Дострокові вибори в обидві палати законодавчого органу відбудуться 4 березня.

Прем'єр-міністр Паоло Джентілоні назвав політичну кризу в країні найдовшою у повоєнний період. Головний камінь спотикання - питання мігрантів та надання громадянства Італії дітям іноземців, які народилися на території країни.

Керівники Італії відзначають, що дострокові вибори не вплинуть на економічну стабільність країни, бо бюджет на наступний рік вже прийнятий, а уряд начолі із Паоло Джентілоні продовжить працювати до формування нового кабінету міністрів.

Аналітики прогнозують політичну невизначеність унаслідок виборів, відзначає Zaxid.net.

Очікується, що головними конкурентами стануть консервативний блок екс-прем’єр-міністра Сільвіо Берлусконі "Вперед, Італіє", правопопулістська партія "Рух 5 зірок" та керівна Демократична партія.

Блок 81-річного "друга Путіна" Сільвіо Берлусконі може набрати найбільше голосів, але не здобуде більшості в парламенті, тоді як "Рух 5 зірок" може виявитися найпопулярнішою окремою партією, проте не матиме партнерів для коаліції.

Через таку ситуацію політична криза в країні може продовжитися.

Парламент Італії складається з двох палат, а саме депутатів і сенаторів. У Палаті депутатів засідають 630 осіб, в сенаті - 315. Більшість місць в Палаті депутатів отримує коаліція, яка переможе на національних виборах. До Сенату вибори відбуваються на регіональному рівні. Парламент обирається на п'ять років.

Нагадаємо, відбулися вибори до Бундестагу. Хоча виборці найбільше підтримали блок Ангели Меркель у складі Християнсько-соціального союзу (ХСС) і Християнсько-демократичного союзу (ХДС), але голосів виявилося недостатньо для формування більшості в парламенті. Парламентська коаліція в Бундестазі до цього часу не сформована, переговори про коаліцію провалюються, тому новий уряд не призначався.