Медики виявили сліди катувань у звільнених під час обміну заручників

11:35, 29.12.2017
Медики виявили сліди катувань у звільнених під час обміну заручників

Терористи "Л/ДНР" катували своїх заручників (Константин Реуцкий / Facebook)

Під час проходження медичних оглядів та лікування у чоловіків, які були звільнені із полону терористів 27 грудня, медики виявили сліди катувань.

Про це написала народна депутатка, член Тристоронньої контактної групи, Ірина Геращенко.

Вона повідомила, що 24 екс-заручники, які є військовослужбовцями, проходять медичний огляд і реабілітацію у військовому госпіталі, а 41 звільнений, серед них цивільні та декілька військових, перебуває в лікарні Державного управління справами (Феофанія).

"В багатьох - є застарілі травми голови, вибиті зуби, що свідчить про катування (багатьох сильно били в перші найважчі дні)....", - зазначила Ірина Геращенко.

Народна депутатака запевнила, що звільненим із полону терористів будуть надані всі необхідні медичні послуги, а аткож стоматологічне лікування.

Проводиться робота із забезпечення виплат звільненим заручникам. Нагадаємо, Міністр соцполітики Олександр Рева пообіцяв виплати у 100 тисяч гривень кожному звільненому.

"Багато друзів і знайомих телефонують і запитують- чим допомогти хлопцям? Це хороша ініціатива і мені здається , найбільше вони мріють про відпочинок і маленьку подорож з родинами. Тому можна подарувати реалізацію такої мрії", - написала Ірина Геращенко та відзначила, що зараз дуже важливо не забувати про тих, хто досі знаходиться в полоні, та їх родини, яким також потрібна підтримка.

Нагадаємо, 27 грудня відбувся обмін заручників терористів "Л/ДНР" на осіб, яких терористи хотіли повернути собі у рамках виконання Мінських угод. На підконтрольну Україні територію повернулися 73 військових та цивільних, одна жінка залишилася в Донецьку, бо у неї там родина, а призначене "судом" покарання вона вже відбула.

У списки терористів було внесено 306 осіб, але реально лінію розмежування перетнуло лише 233, інші, більшість з яких вже відбули покарання в Україні, їхати до терористів відмовилися, а екс-мер Торецька навіть сховався в автобусі журналістів до закінчення обміну, щоб не їхати в ОРДЛО.