В Молдові Конституційний суд призупинив повноваження президента Додона

16:55, 02.01.2018
В Молдові Конституційний суд призупинив повноваження президента Додона

Ігор Додон - проросійський політик, а більшість в парламенті Молдови виступає за зближення з ЄС (фото із відкритих джерел)

Конституційний суд Молдови призупинив повноваження президента країни Ігоря Додона через те, що він двічі відхилив запропоновані очільником уряду кандидатури міністрів і віце-прем'єрів, а за законом міг зробити це лише раз.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Конституційний суд ухвалив, що обов'язки президента тимчасово переходять до голови парламенту або прем'єр-міністру. У найближчі дні один з них підпише укази про призначення нових членів уряду.

Наприкінці грудня депутати від правлячої коаліції звернулися до КС від імені комісії парламенту з юридичних питань, призначень та імунітету із запитом, в якому просили "констатувати обставини, за яких необхідне тимчасове виконання обов'язків президента головою парламенту або прем'єр-міністром".

Депутати обґрунтували свою заяву тим, що Ігор Додон повторно відхилив пропозицію прем'єр-міністра Павла Філіпа про призначення сімох членів уряду замість міністрів, звільнених з посад тижнем раніше.

За пропозицією Павла Філіпа Ігор Додон звільнив від займаних посад шість з дев'яти міністрів уряду. Він відхилив запропоновані Філіпом кандидатури членів уряду - п'яти міністрів і двох віце-прем'єрів. Він заявив, що ні за яких умов не підпише укази про призначення. Напередодні Нового року Ігор Додон повторно відхилив запропоновані кандидатури.