У Латвії облаштують постійну військову базу біля кордону з Росією

19:51, 09.01.2018

Збройні сили Латвії планують облаштувати у Латгалії, неподалік від кордону з Росією, військову базу в Лузнаві та полігон у Мєжа Мацкевічі впродовж найближчих п'яти років.

 

Про відкриття бази повідомляє Латгальська студія Латвійського радіо у вівторок.

 

"Впродовж найближчих п'яти років у невеликому селищі Лузнава Резекненського краю Латвійські Збройні сили планують облаштувати військову базу. Тут планується розмістити перший постійний підрозділ національних збройних сил у Латгалії, який розташовуватиметься в порожніх будівлях колишньої Лузновської професійної школи", - йдеться у повідомленні.

 

Командир 3-ої Латгальської бригади Земессардзе Маріс Сімсонс заявив, що на базі дислокуватиметься перше у Латгалії постійне військове формування, що посилить безпеку регіону. На території в 20 гектарів спершу планують розмістити від 200 до 300 військовослужбовців. Планується виділити і квартири для їхніх сімей.

 

Облаштування військової бази розпочнеться вже цієї весни.

 

Окрім цього, планується влаштувати навчальний полігон у Даугавпілському краї на полігоні Мєжа Мацкевічі.

 

Латгалія - історичний район Латвії на кордоні з Росією. За часів Російської імперії її територія входила до складу Вітебської губернії, тому тут активніше йшли процеси русифікації. Латгалія також характерна тим, що тут переважає католицька віра, тоді як на іншій території країни - лютеранство.

 

Під час розгортання російської агресії в Україні за підтримки російської пропаганди у Латгалії активно поширювалася ідея так званої «Латгальської народної республіки». Завдяки рішучій реакції Поліції безпеки Латвії цю діяльність було припинено.