Новинський назвав УПЦ Київського патріархату політичною організацією з релігійною назвою

19:52, 10.01.2018
Новинський назвав УПЦ Київського патріархату політичною організацією з релігійною назвою

Вадим Новинський вважається одним із головних спонсорів УПЦ МП, і навіть прислужував патріарху Кірілу із Москви (grom-ua.org)

Народний депутат від "Опозиціного блоку" назвав "церковний розкол" 1992 року, після якого сформувалася Українська православна церква Київського патріархату, проектом Адміністрації Президента.

Про це він сказав під час інтерв’ю Дмитру Гордону на телеканалі 112.ua.

"У нас немає Московського патріархату – є Українська православна церква, канонічна церква України й українського народу, це факт. І іншого немає! Представники (УПЦ КП. – "ГОРДОН") перебували у складі канонічної церкви, а потім пішли в розкол, створили свою церкву так звану... На моє глибоке переконання, це політична організація з релігійною назвою, можливо, якийсь підрозділ Адміністрації Президента. І під час її створення працювала політика на повний зріст. За безпосередньої участі керівників України і стався розкол", – заявив депутат із партії, яка до 2014 року мала назву "Партія Регіонів".

Вадим Новинський переконував, що сама поява УПЦ Київського патріархату призвела до війни на Донбасі.

"І те, що у нас зараз відбувається, – та ж братовбивча війна на сході України, – це наслідки того розколу, який відбувся в 1992 році", - продовжив "опоблоківець".

Він переконує, що "розкол" необхідно ліквідувати.

"Цю проблему, звичайно ж, потрібно лікувати, розкол необхідно долати, але на ґрунті церковних традицій та церковних законів. Ось у державі ми закликаємо жити за Конституцією. А в церкві є своя конституція і свої закони, вона живе за ними вже 2 тис. років, вони заповідані Богом... Тому подолання розколу має згідно з цими законами відбуватися, ніяк інакше. Ті, хто пішов у розкол, мають покаятися і повернутися в лоно матері-церкви", – сказав Новинський.

Варто відзначити, що заява Вадима Новинського прозвучала на тлі скандалу навколо УПЦ Московського патріархату, священики якого відмовилися відспівувати трагічно загиблу дитину, хрещену в Київському патріархаті. Така позиція церковників спровокувала хвилю протестів.

Нагадаємо, у червні 1992 року, коли була створена Українська православна церква Київського патріархату, незалежна від Москви, Президентом України був Леонід Кравчук.

У червні 2016 року Вадим Новинський пісдя богослужіння в Свято-Троїцькому монастирі міста Корець напав на митрополита Олександра Драбинка, якого вважали "правоб рукою" покійного митрополита Володимира, а ще прихильником максимальної віддаленості УПЦ МП від Москви. Проти Вадима Новинського навіть відкривали кримінальну справу за спробу зміни влади в УПЦ МП під час хвороби митрополита Володимира, коли намагалися ув’язнити Олександра драбинка, а Генеральний прокурор Юрій Луценко збирався робити подання до Верховної Ради про зняття недоторканності з Новинського.