Слідчий Горбатюк назвав депутатів-прогульників допитів у справах Майдану

11:10, 12.01.2018
Слідчий Горбатюк назвав депутатів-прогульників допитів у справах Майдану

Майданівці несуть Ігоря Пехенька, якого вбили близько 9:30 20 лютого. Адвокати родин Небесної Сотні досі шукають свідків трагедії (Евгения Закревская / Facebook)

Керівник департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк, який займається "справами Майдану", проінформував, хто із народних депутатів не з’являться на виклики слідчих.

Про це повідомляє видання "Гордон".

Зокрема, повістки ігнорують народний депутат від Опозиційного блоку, колишній член фракції Партії регіонів Юрій Мірошниченко (повістки надсилали в апарат Верховної Ради у 2016–2017 роках), член депутатської групи "Відродження", екс-регіонал Валерій Писаренко (повістку надсилали у 2017 році в апарат Верховної Ради), народний депутат від "Народного фронту" Андрій Левус (востаннє викликали на допит через апарат парламенту на 14 грудня 2017 року) і нардеп від "Батьківщини" Андрій Кожем'якін (востаннє викликали на допит на 18 грудня 2017 року).

"Мені на пам'ять приходить Юрій Мірошниченко. Він тривалий час не з'являється [на допити, - ред.], незважаючи на десятки викликів. Чому? Тому що він – народний депутат, стосовно нього не можна застосовувати [примусовий] привід, напевно, він цим користується", – говорив він.

Імен ще двох народних депутатів у департаменті не назвали, тому що вони пообіцяли з'явитися до слідчого найближчими днями.

Окрім того, декілька народних депутатів ігнорують виклики слідчих у кримінальному провадженні за фактом голосування за так звані диктаторські закони ("закони 16 січня"). Серед них -  Андрій Павелко (Блок Петра Порошенка), позафракційний Віктор Балога, Сергій Льовочкін (Опозиційний блок) і Михайло Поплавський (група "Воля народу").

Льовочкін також не з'явився на допит у справі про розтрату коштів Міністерства юстиції України на виплату американській юридичній фірмі у справі про незаконний арешт екс-прем'єра, лідера ВО "Батьківщина" Юлії Тимошенко, яку розглядали у Європейському суді з прав людини.

"Явка народних депутатів або чиновників до слідчого за першою ж повісткою – досить рідкісний виняток із правила: "обов'язок з'являтися за викликом [слідчого] – це для звичайних, але явно не для нас, вищих чиновників", – заявили в департаменті спецрозслідувань.

Прізвища інших депутатів Горбатюк обіцяв назвати пізніше. На його думку, оприлюднення цієї інформації може змусити нардепів прийти в Генпрокуратуру.