Війна на Донбасі сприяла поширенню в Україні ВІЛ

09:28, 16.01.2018
Війна на Донбасі сприяла поширенню в Україні ВІЛ

Війна збільшила захворюваність на ВІЛ в Україні (ілюстрація із відкритих джерел)

Війна на Донбасі, і, як наслідок, поява понад 1,7 мільйона вимушених переселенців із цього регіону, сприяла поширенню ВІЛ в Україні.

Такого висновку дійшли науковці, результати досліджень яких опубліковані в медичному журналі PNAS у США.

Про це інформує "Радіо свобода".

Дослідники вказують, що ВІЛ-інфекція в Україні стала "тихою епідемією", оскільки половина ВІЛ-інфікованих людей не знає про наявність проблеми, а близько 40% людей зі щойно підтвердженим діагнозом перебувають уже на пізніх стадіях захворювання.

"Війна змінила багато речей в Україні, і епідемія ВІЛ є однією з них. Коли ми проводили наш аналіз, ми змогли показати, що внаслідок війни поширення вірусу зі сходу на решту території країни було посилено", – сказала провідний автор Тетяна Васильєва, яка працює у відділі зоології Оксфордського університету.

Україна посідає одне з перших місць за показниками захворюваності на ВІЛ у Європі, маючи приблизно 220 тисяч інфікованих у країні з населенням близько 45 мільйонів людей.

Для підготовки дослідження міжнародна команда науковців, очолювана фахівцями Оксфордського університету та громадської організації Public Health England, проаналізувала процеси міграції вірусів в Україні у 2012 – 2015 роках.

Як повідомляла "УМ", США виділять Україні на боротьбу з ВІЛ/СНІДом майже 40 мільйонів доларів.