Генсек ООН Антоніу Гутерріш вважає мир на Донбасі пріоритетом 2018 року

22:05, 16.01.2018

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що врегулювання конфліктів у Європі, у тому числі на сході України, є одним із пріоритетів діяльності ООН в поточному 2018 році.

 

На цьому пан Гутерріш наголосив під час свого виступу перед представниками держав-членів Організації у вівторок.

 

"Необхідно вийти з паралічу, який дозволяє європейським конфліктам точитися, а також переходити у заморожений стан. Спираючись на досвід двох світових війн та враховуючи ресурси й потужності, доступні в Європі, немає виправдання наявності конфліктів у регіоні", - заявив глава ООН.

 

Він підкреслив, що врегулювання цих ситуацій у різних частинах Європи "вимагає уникнення небезпечного зростання націоналізму та активізації відповідних ініціатив щодо посередництва".

 

У цьому зв'язку він зазначив, що йдеться, "в тому числі про "нормандський формат" і Тристоронню контактну групу щодо Східної України, Мінську групу ОБСЄ з питань Нагорного Карабаху, Женевські міжнародні дискусії щодо Грузії та формат "5+2 " з питань Придністровського врегулювання".

 

За його словами, необхідно також досягти узгоджених зусиль, які приведуть до тривалої стабільності на Західних Балканах.

 

"Я закликаю європейських лідерів продемонструвати, що континент може реалізувати свої ідеали спільного процвітання та мирного співіснування", - наголосив генеральний секретар ООН.