В Україні хочуть відновити військові суди

15:00, 17.01.2018

Керівництво Сухопутних військ вважає, що заради забезпечення прав військовослужбовців компетентними суддями слід відновити військові суди в Україні.

 

Таку думку висловив начальник штабу - перший заступник командувача Сухопутних військ ЗСУ Сергій Наєв у середу.

 

"У першу чергу необхідно в найкоротші терміни створити військові суди, укомплектувати їх компетентними суддями. Суддями, які знають всю військову специфіку і які знають все законодавство, яке регламентує діяльність армії", - сказав пан Наєв.

 

У свою чергу, начальник юридичної служби командування Сухопутних військ Олександр Молотов зазначив, що на даний момент вивчення військового права передбачає навчальна програма лише двох вузів - Військового інституту Київського національного університету ім. Тараса Шевченка та Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого.

 

На його думку, саме це і є джерелом проблеми захисту військовослужбовців.

 

"Після отримання освіти в галузі правознавства, молодий юрист починає крокувати шляхами юриспруденції, які одних приводять на посади суддів, інших - в адвокати, а деяких - в прокурори. При цьому жоден з них не знайомий з питаннями військового права", - пояснив пан Молотов.

 

Як відомо, військові суди ліквідували в Україні вісім років тому. Зараз президент Петро Порошенко має намір внести до парламенту законопроект про військовий суд.