Муженко наказав готуватися прийняти Javelin на озброєння

16:43, 17.01.2018
Муженко наказав готуватися прийняти Javelin на озброєння

Переносні протитанкові комплекси Javelin є на озброєнні багатьох армій світу.

Керівник Генштабу Збройних сил України Віктор Муженко розпорядився готуватися до прийому на озброєння американських протитанкових ракетних комплексів «Джавелін» (Javelin).

 

Про це генерал армії Муженко повідомив у Facebook  в середу.

 

«Мною віддані розпорядження щодо опрацювання заходів підготовки до експлуатації і прийняття на озброєння Збройних Сил американських протитанкових ракетних комплексів Javelin», - лаконічно повідомив начальник Генштабу ЗСУ.

 

Раніше Україна попросила США передати їй протитанкові ракетні комплекси FGM-148 Javelin.

 

А 23 грудня агенція Reuters з посиланням на заяву Державного департаменту повідомила, що США нададуть Україні "посилені оборонні можливості".

 

Тоді речник Держдепартаменту Гізер Нойєр пояснила, що це рішення є частиною зусиль США для допомоги Україні захистити свою територіальну цілісність і "стримати подальшу агресію".

 

Ця заява Держдепу пролунала на тлі повідомлень американських ЗМІ, що президент США незабаром має ухвалити рішення про надання Україні протитанкового озброєння.

 

За інформацією телеканалу ABC News, вартість оборонного пакета для України може скласти 47 мільйонів доларів. У нього входитимуть понад двісті протитанкових ракет та понад 30 пускових установок. Передбачалося, що це можуть бути ракети Javelin.

 

Видання Washington Post повідомило, що адміністрація президента США також схвалила комерційний продаж легкої летальної оборонної зброї Україні. Йшлося про можливість експорту до України самозарядних великокаліберних снайперських гвинтівок M107A1 фірми Barrett.

 

У Кремлі неодноразово заявляли, що постачання летального озброєння призведе до ескалації бойових дій на Донбасі.

 

Водночас у Києві вважають, що постачання протитанкових ракетних комплексів дозволить українській армії більш ефективно стримувати агресію Росії та підтримуваних нею сепаратистів на Донбасі.