Трамп закидає Росії допомогу КНДР в обхід санкцій

08:22, 18.01.2018

Президент США Дональд Трамп звинуватив Росію в тому, що вона допомагає подолати міжнародні санкції КНДР.

 

Про це Трамп заявив в інтерв'ю агентству Reuters, оприлюдненому в ніч на четвер.

 

"Росія нам абсолютно не допомагає", - зазначив глава Білого дому.

 

З іншого боку, президент США похвалив зусилля Китаю щодо блокади поставки нафти і вугілля режиму в Пхеньяні. Вказавши, що Пекін міг би робити ще більше для подолання кризи навколо північнокорейської ядерної програми, Трамп знову дорікнув Росії в тому, що Москва частково зводить нанівець зусилля Пекіна.

 

"Москва знищує частину того, що робить Китай", - заявив Трамп.

 

І додав щодо ролі президента РФ Путіна: "Він може багато чого зробити. Але в деяких випадках, ймовірно, те що не дає Китай (поставки в КНДР - ред.), Росія дає. Таким чином, чистий результат не такий гарний, як може бути".

 

Раніше, посилаючись на джерела в службах безпеки в Західній Європі, Reuters повідомляло, що в останні місяці в порушення міжнародних санкцій російські танкери не менше трьох разів поставляли паливо в Північну Корею. Росія заперечує звинувачення в порушенні санкцій проти Північної Кореї.

 

Як відомо, Рада Безпеки ООН 22 грудня одноголосно прийняла рішення посилити санкції проти Північної Кореї через безперервні ракетні і ядерні випробування в цій країні.

 

З 1 січня дозволено поставляти в КНДР вже не 2 млн., а лише 500 тисяч барелів палива на рік.

 

Заборонено ввезення в Північну Корею продовольчої і сільськогосподарської продукції, машин, електричних приладів, землі, каменю і дерева.

 

Забороняються також поставки Пхеньяну промислового обладнання, транспортних засобів, заліза, сталі та інших металів.