В Україні законодавчо визначили поняття «спортивна зброя»

09:53, 19.01.2018

Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до Закону України "Про фізичну культуру і спорт", і на законодавчому рівні закріпила поняття "спортивна зброя".

 

За прийняття законопроекту №6120 проголосувало 238 депутатів.

 

Депутати визначили, що ''спортивна зброя - це сертифікована в установленому законодавством порядку вогнепальна (крім бойової) чи пневматична стрілецька, вихолощена (охолощена) та холодна зброя, що призначена виключно для ураження цілей під час проведення спортивних заходів, параметри і характеристики якої зафіксовано в правилах спортивних змагань з видів спорту, визнаних в Україні''.

 

Депутати також доповнили новою частиною статтю 48 Закону: придбання, зберігання, перевезення і використання спортивної зброї, боєприпасів, утримання стрілецьких тирів, стрільбищ та стендів здійснюються відповідно до законодавства суб’єктами сфери фізичної культури і спорту, що розвивають види спорту, визнані в Україні, правила змагань яких передбачають використання спортсменами вогнепальної (крім бойової) чи пневматичної, стрілецької, вихолощеної (охолощеної) та холодної зброї.

 

Під час обговорення законопроекту президент Національного параолімпійського комітету Валерій Сушкевич закликав депутатів підтримати законопроект через існування загрози зриву участі українських команд на змаганнях в Кореї.

 

"Через місяців півтора ви будете дивитись в Кореї як дві команди - олімпійська і параолімпійська - будуть виборювати перемогу України у світовому спорті. На сьогоднішній день закону про використання, перевезення і зберігання спортивної зброї немає. Зараз під загрозою виступ наших двох команд", - наголосив Сушкевич.

 

Як відомо, Україна - єдина в Європі країна, яка за весь час своєї незалежності продовжує жити без збройового законодавства взагалі. Обіг цивільної зброї в країні регламентує лише внутрішній наказ №622 від 21.08.98, що є безпрецедентрим випадком.

 

Спроби змінити ситуацію й надати право українцям володіти короткоствольною вогнепальною зброєю, яке внутнішня інструкція 622 не передбачає, були у 2014 році.

 

Тоді до Ради було подано проект закону Закону про цивільну зброю і боєприпаси, однак з тих пір він продовжує припадати пилом у комітетах, оскільки будь-якого бажання нарешті вирішити законодавчу колізію, яка склалась у нашій державі, у нардепів немає.

 

Тим часом силові відомства активно роздають нагородні одиниці зброї для депутатів  та своїх наближених людей, про що неодноразово писали ЗМІ.